Numărul donatorilor de plasmă convalescentă, în România: Doar unul din şase vindecaţi de Covid-19 ar dona plasmă

Numărul donatorilor de plasmă convalescentă pentru Covid-19 este în creştere, dar nu suntem acolo unde am vrea. Aproape 4000 de români au donat în ultimele şase luni 6500 de doze de plasmă, arată un studiu făcut de Besmax Pharma, compania care a oferit gratuit aparatele de plasmafereză şi kiturile de testare statului român. Peste 3000 dintre acestea au fost deja administrate, peste 1500 sunt în curs de validare, iar 2000 de doze de plasmă nu au fost conforme.

Trebuie să ştii că, dintre cei vindecaţi de Covid-19, doar unul din şase ar dona. Nu te gândi că numărul acestora ar trebui să fie destul de mare, la cât de multe infectări avem. Doi din trei potenţiali donatori de plasmă s-au lovit de birocraţie: fie că nu au primit niciun răspuns de la centrul de transfuzii, fie nu au fost programaţi, fie au fost refuzaţi. Luciana este unul dintre ei. 

„Am intrat pe centrul de transfuzii Bucureşti, însă nu am găsit informaţii actualizate, ultimele erau actualizate undeva din august şi se menţiona acolo că se poate dona doar cu un bilet de ieşire din spital sau cu avizul de la DSP. După ce am încercat de căteva ori, ai aşa un sentiment că vrei să faci ceva ţi nu reuşeşti şi la un moment dat s-ar putea să renunţi,” spune Luciana Moisoiu, potenţial donator.

Dacă te-ai vindecat de Covid-19 poţi dona de mai multe ori plasmă, în funcţie de nivelul de anticorpi pe care îl dezvolţi. Din păcate, numai doi din şapte români au reuşit să doneze de mai multe ori. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].