Ziua decisivă pentru vaccinul AstraZeneca. Spania, Italia şi Belgia limitează utilizarea vaccinului. Ce va decide România

UPDATE Vlad Voiculescu spune că decizia finală cu privire la vaccinul AstraZeneca va fi comunicată în cursul zilei de azi.

 

 

UPDATE. Şedinţă la acestă oră cu privire la vaccinul AstraZeneca în România. Autorităţile din domeniul sănătăţii vor decide cum va aborda România campania de vaccinare cu AstraZeneca. La finalul şedinţei decizia va fi comunicată printr-o conferinţă de presă.

 

Spania va administra vaccinul coronavirus AstraZeneca doar persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani, după ce autorităţile de reglementare europene şi britanice au găsit o posibilă legătură  între acest ser şi cheagurile de sânge, relatează Reuters.

 

“Strategia de vaccinare se schimbă şi de mâine doar persoanele peste 60 de ani vor fi vaccinate cu AstraZeneca”, a declarat ministrul Sănătăţii Carolina Darias, miercuri, după o întâlnire a şefilor regionali de sănătate.

 

Ministrul a declarat că joi va fi luată decizia cu privire la administrarea rapelului la persoanele care au primit prima doză.

 

Agenţia Europeană pentru Medicamente a anunţat că a raportat 169 de cazuri de tulburare rară de coagulare a sângelui din 34 de milioane de doze administrate în Europa, aproximativ unul la fiecare 100.000 de persoane sub 60 de ani vaccinate. Cele mai multe au apărut la femei cu vârsta mai mică de 60 de ani, în decurs de două săptămâni de la injectare. 

 

Maria Jesus Lamas, directorul autorităţii de reglementare a medicamentelor din Spania, a declarat că acest număr a fost mai mare decât se aştepta, dar foarte mic în raport cu persoanele imunizate. ”În ciuda acestor efecte secundare rare, modificarea ghidului tehnic este importantă,” a spus aceasta.

Măsuri similare şi în alte ţări din UE

Italia recomandă administrarea vaccinului doar pentru cei peste 60 de ani, iar Marea Britanie a declarat că persoanele sub 30 de ani ar trebui să primească un alt vaccin.

 

Belgia va înceta administrarea vaccinului Oxford / AstraZeneca persoanelor cu vârsta sub 56 de ani în următoarele patru săptămâni, pe fondul preocupărilor privind cheagurile de sânge.Persoanele în vârstă de 55 de ani sau mai puţin vor primi alte vaccinuri, cum ar fi BioNTech / Pfizer, Moderna şi în curând vaccinul Johnson & Johnson.

 

Germania a fost prima ţară din Europa care a recomandat, pe 1 aprilie, ca cetăţenii sub 60 de ani, care au primit AstraZeneca la prima doză, să primească un alt vaccin la rapel.

 

În Franţa, unde vaccinul AstraZeneca poate fi folosit doar pentru persoanele de la 55 de ani în sus

 

Norvegia va decide până pe 15 aprilie dacă va continua vaccinarea cu AstraZeneca sau va folosi alte vaccinuri.

 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].