Desfiinţarea SIIJ a intrat în linie dreaptă. Ministrul Stelian Ion cere adoptarea proiectului în procedură de urgenţă

Desfiinţarea SIIJ îi dă bătăi de cap ministrului Justiţiei, Stelian Ion, care insistă asupra adoptării în regim de urgenţă. Instituţia este ineficientă, zice el. Din 6 mii de dosare în lucru, nu s-a întocmit niciun rechizitoriu.

Ministrul nu vrea să aştepte răspunsul Comisiei de la Veneţia, pe care chiar el a sesizat-o, pe această speţă. Opinia Comisiei ar putea veni în iulie.

Colegii din coaliţie au aflat din presă de sesizarea făcută de USR-istul de la Justiţie.

„Nu credeţi că demersul va fi considerat neserios de către Comisia de la Veneţia, dacă această lege va fi promovată în procedură de urgenţă, fără a se aştepta avizul comisiei?”, pune problema Robert Cazanciuc, senator PSD.

„Avem un aviz al Comisiei de la Veneţia în 2018, când a fost înfiinţată, favorabil. Să aşteptăm, să avem şi punctul lor de vedere”, este de părere Sorin Mateescu, senator AUR.

„Indiferent că se adoptă în procedură de urgenţă desfiinţarea secţiei, înainte ca să vină avizul, acel aviz va fi foarte folositor, ulterior”, afirmă ministrul Justiţiei, Stelian Ion.

O altă controversă este legată de garanţiile oferite magistraţilor. Ce credibilitate ar mai avea un judecător care are sesizări la SIIJ pe numele său? Ministrul dă asigurări că proiectul va oferi garanţii magistraţilor. Seria dezbaterilor în Senat pe tema desfiinţării SIIJ va continua zilele următoare. Se aşteaptă opiniile asociaţiilor de magistraţi.  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].