Cel mai mare studiu. Vaccinul Pfizer are o eficienţă de peste 95% împotriva Covid-19. În ce condiţii scade

Vaccinul Pfizer / BioNTech are o eficienţă de peste 95% împotriva Covid-19, dar nivelul scade brusc atunci când o persoană primeşte doar una din cele două doze, potrivit unui studiu realizat în Israel, cel mai mare realizat până acum, notează Le Figaro.

 

Publicat în revista medicală ”The Lancet,” acest studiu evidenţiază „beneficiile pentru sănătatea publică ale unui program naţional de vaccinare”, potrivit autorilor săi, oamenii de ştiinţă de la Pfizer şi guvernul israelian. 

 

Aceştia au observat că în Israel, ţara campioană mondială la vaccinare, serul a fost „principalul motor al declinului infecţiilor cu Covid-19”. 

 

Cu toate acestea, trebuie să fim prundenţi când vine vorba de generalizarea acestor concluzii pentru alte state, deoarece viteza programelor de vaccinare şi evoluţia pandemiei diferă de la o ţară la alta,” avertizează aceştia.

 

Studiul se referă la datele de sănătate colectate în perioada 24 ianuarie – 3 aprilie, când 72% dintre persoanele cu vârstă peste 16 ani (aproape 5 milioane de persoane) şi 90% dintre cele peste 65 de ani din Israel au primit cele două doze de vaccin Pfizer / BioNTech. Analiza se concentrează pe eficacitatea vaccinului împotriva variantei englezeşti (numită B.1.1.7), care era dominantă în ţară.

 

Studiul arată că vaccinul este „extrem de eficient” la persoanele cu vârsta peste 16 ani la şapte zile după a doua doză: protejează 95,3% împotriva infecţiilor, 97,2% împotriva spitalizărilor şi 96,7% împotriva deceselor. Aceste niveluri de protecţie rămân similare în rândul celor peste 85 de ani. Dar scad semnificativ atunci când oamenii primesc doar una dintre cele două doze: 57,7% împotriva infecţiei, 75,7% împotriva spitalizărilor şi 77% împotriva deceselor la cei cu vârsta peste 16 ani. Acest studiu „arată importanţa unei vaccinări complete la adulţi, cu două doze,” subliniază autorii. Potrivit acestora, o singură doză ar putea oferi şi o protecţie mai scurtă, mai ales odată cu apariţia unor variante mai rezistente la vaccin.

 

În perioada de analiză, au existat 232.268 de infecţii Covid confirmate în Israel (cu 4.481 de infecţii severe şi 1.113 de decese), iar aproape 95% din probele testate au fost din varianta englezească. 

 

În februarie, un prim studiu la scară largă (1,2 milioane de persoane) realizat în Israel şi publicat în revista NEJM a ajuns la concluzii similare.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].