Rezultatele studiului din Danemarca şi Norvegia după decesele persoanelor vaccinate cu serul AstraZeneca

Un studiu efectuat în Danemarca şi Norvegia a constatat rate uşor crescute de cheaguri de sânge la persoanele care au primit o primă doză de vaccin AstraZeneca anti-COVID-19, inclusiv cheaguri în creier, relatează Reuters.

 

Cercetătorii care au realizat studiul au subliniat, totuşi, că astfel de efecte secundare sunt extrem de rare, iar beneficiile vaccinului depăşesc în continuare riscurile în majoritatea situaţiilor.

 

Riscurile absolute ale evenimentelor tromboembolice venoase descrise în acest studiu sunt mici, iar constatările ar trebui interpretate în contextul beneficiilor vaccinării COVID-19 atât la nivel social, cât şi la nivel individual,” au scris cercetătorii într-un rezumat al constatărilor lor publicat, joi, în jurnalul medical BMJ.

 

Norvegia a suspendat campania de vaccinare cu AstraZeneca pe 11 martie, după un număr mic de cazuri de cheaguri de sânge combinate cu sângerări şi număr scăzut de trombocite. Şi Danemarca a renunţat la utilizarea serului AstraZeneca.

 

Autorităţile de reglementare europene şi britanice au spus că vaccinul este sigur şi eficient şi că beneficiile acestuia depăşesc cu mult orice risc de efecte secundare. Dar alte câteva ţări au recomandat utilizarea acestuia doar pentru anumite grupe de vârstă.

 

Studiul BMJ a analizat 280.000 de tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani din Danemarca şi Norvegia, care au primit o primă doză de vaccin AstraZeneca între începutul lunii februarie şi 11 martie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].