Războiul din Afganistan a costat SUA 2.313 miliarde de dolari: arme, morţi, datorii!

Războiul care nu a putut fi câştigat, aşa cum îl definesc acum mulţi, a costat SUA, de la invazia din 7 octombrie 2001 până astăzi, suma de 2,313 miliarde de dolari, o cifră greu de imaginat.

În majoritatea calculelor, „preţul” conflictului se opreşte la 815,7 miliarde de dolari, deoarece acesta este ultimul raport din 2020 al Departamentului Apărării.

O cifră care acoperă cheltuielile operaţionale, de la alimente pentru soldaţi la combustibil pentru vehicule, de la arme la muniţie, de la tancuri la avioane.

Dar dobânda deja plătită pentru împrumuturile uriaşe pe care Washington le-a contractat pentru a finanţa operaţiunile, asistenţa pentru veterani – costuri care vor continua să crească în anii următori – miliarde în ajutor umanitar şi mai ales cheltuielile pentru „construirea naţiunii” nu au fost puse pe nota de plată. Aşadar, cheltuielile nu s-au terminat.

De la instruirea trupelor la construirea de drumuri, şcoli şi alte infrastructuri, această parte a necesitat 143 miliarde de dolari din 2002, potrivit inspectorului general special pentru reconstrucţia din Afganistan.

Bilanţul morţilor

Peste 47.000 de civili afgani au murit din 2001 (zece au fost adăugaţi duminică, cel mai probabil afectaţi de atacul „vizat” american împotriva unui membru al ISIS-K). Între 66 şi 69 de mii de poliţişti sau soldaţi afgani şi peste 51 de mii de talibani şi terorişti de diferite acronime. Cifrele au fost adunate prin reunirea diferitelor surse, de la Pentagon la Naţiunile Unite.

În 2011, la apogeul efortului militar, în timpul aşa-numitei „creşteri” impuse lui Obama, în Afganistan erau 130.000 de soldaţi aliaţi, faţă de 14.000 în februarie, înainte ca Joe Biden să decidă retragerea.

În total, 800.000 de americani au participat la acest război, dintre care 2.442 de bărbaţi şi femei în uniformă şi şase civili din Departamentul Apărării şi-au pierdut viaţa, pe lângă cei treisprezece tineri foarte ucişi în atacul kamikaze de joi de la Kabul.

Cel puţin douăzeci şi unu de mii au fost răniţi. Coaliţia a 40 de ţări aliate, inclusive România, a înregistrat 1.144 de victime, inclusiv 457 de britanici (al doilea ca număr de victime după SUA).

Apoi, există o cifră despre care se vorbeşte mai puţin, deoarece Pentagonul nu o comunică: cea a contractorilor americani morţi, care ar fi aproximativ 3.800. Cel puţin 77 de jurnalişti au fost ucişi plus 444 de lucrători umanitari.

Potrivit datelor Naţiunilor Unite, 2,7 milioane de afgani au fugit între Iran (780.000), Pakistan (1.4 milioane) şi Europa. Cu toate acestea, cifra nu include migranţii ilegali.

Lucruri de salvat

Ce s-a schimbat în 20 de ani? Speranţa de viaţă a crescut din 2001 până astăzi în Afganistan, de la 56 la 64, potrivit datelor de la Banca Mondială. Mortalitatea la naştere s-a redus la jumătate: indicele de alfabetizare a crescut de la 8 la 43%; căsătoriile copiilor au scăzut, conform cifrelor ONU, cu 17%.

Cel puţin în oraşe, accesul la apă potabilă a ajuns la 89% faţă de 16 de acum douăzeci de ani. De asemenea, potrivit Băncii Mondiale, mortalitatea infantilă a scăzut la jumătate. Şi jumătate din populaţie are acces la îngrijiri medicale, comparativ cu 25% la începutul anilor 2000.

Financial Times raportează că în şcoli există 8,2 milioane mai mulţi copii decât în 2001. Problema este că o mare parte din economia afgană, una dintre cele mai puţin dezvoltate în lume, se baza pe ajutorul internaţional, care scăzuse deja în ultimul deceniu şi este în prezent îngheţat.

Cu talibanii la putere, câte dintre aceste cuceriri vor rezista şi câte vor dispărea cu viteza cu care extremiştii au luat înapoi ţara?
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].