COMENTARIU Adrian Onciu: Culisele strângerii de mână dintre preşedintele Maia Sandu şi filantropul Alex Soros

Aşa cum arată acum reţeaua globală de ONG-uri (dirijată momentan de George Soros), o putem asimila cu uşurinţă unei redutabile mega-agenţii de informaţii. N-ar fi deloc surprinzător să aflăm, printr-un concurs de împrejurări, că fundaţia Open Society a fost  încă de la înfiinţare un produs premium al Central Intelligence Agency (CIA) din Statele Unite. Şi că fondurile fundaţiei sunt mai puţin rezultatul ”geniului financiar” al lui George Soros, cât consecinţa directă a unor transferuri netransparente, strict secrete, din taxele şi impozitele americanilor. 

Oricum ar fi, rezultatele din teren, în special cele de dinainte şi după destrămarea Uniunii Sovietice, par să arate că a meritat fiecare dolar investit în oameni şi proiecte de către Open Society. Iar dacă George Soros încă nu are o statuie undeva în subsolul sediului CIA, din Langlay, Virginia, cineva va trebui să i-o facă. Poate chiar preşedintele Joe Biden. Americanii-globalişti i-o datorează cu prisosinţă.

Lasând la o parte speculaţiile cu caracter conspirativ (dar deosebit de credibile, dacă mă întrebaţi), haideţi să vedem faptele.

Sub umbrela lui George Soros, un personaj cu vădite simpatii de stânga, progresiste, statul naţional devine un concept complet desuet, graniţele rămân doar simple linii desenate pe hartă, minorităţile obţin drepturi în plus faţă de majorităţi (în acord cu corectitudinea politică), iar mega-corporaţiile şi guvernele colaborează strâns, sub coordonarea unor instituţii cu acoperire planetară, în scopul desăvârşirii statului global. În Statele Unite este de notorietate strânsa legătură dintre Fundaţie şi Partidul Democrat. De altfel, George Soros s-a numărat printre principalii sponsori ai candidaţilor prezidenţiali Barack Obama şi Joe Biden. Iar Alex, fiul lui Soros, nu a ezitat să publice pe contul de Twitter o fotografie cu democrata Nancy Pelosi (poate cel mai influent politician, după preşedintele Biden) încadrată de cei doi membri ai familiei Soros, cu mesajul sugestiv ”În Pelosi avem încredere!”.

Paginile de Instagram şi Twitter ale tânărului activist-filantrop Alex Soros conţin atât fotografii cu personalităţi ca Obama sau Pelosi, cât şi instananee cu lideri ai unor ţări mai mici, în curs de ”democratizare” (gen Albania, Serbia, Macedonia, Kosovo, Muntenegru, Bosnia şi Herţegovina sau Republica Moldova), acolo unde Fundaţia derulează numeroase proiecte şi are interese directe, palpabile. Ca de pildă extinderea Uniunii Europene.

Surprinzător, ultima întrunire a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite i-a adus în prim-plan pe moldovenii noştri de peste Prut. ”Adevărul este că lumea democratică trăieşte peste tot. Trăieşte şi în moldovenii mândri care au obţinut o victorie triumfătoare a forţelor democratice, oferind un mandat puternic pentru a lupta împotriva corupţiei şi a construi o economie mai incluzivă”, a spus preşedintele Biden de la tribuna ONU, conştient că foarte puţini dintre cei peste 100 de şefi de stat şi de guvern prezenţi la New York au înţeles pe deplin sintagma ”moldoveni mândri”. Probabil că nici Biden nu e foarte sigur dacă moldovenii sunt o naţie mândră din Europa sau nişte funcţionari oarecare din Wisconsin, care l-au ajutat să numere voturile prin corespondenţă, la ultimele alegeri prezidenţiale.

La rândul ei surprinsă, preşedintele Maia Sandu nu a ezitat să-i mulţumească lui Joe Biden, printr-o postare pe Facebook: ”Realizările noastre se văd şi la New York”. Sigur, nu putem face o legătură directă între intervenţia preşedintelui Biden şi cererea Maiei Sandu (de la tribuna ONU) de retragere urgentă a trupelor ruseşti din Transnistria.

Ceea ce putem spune cu certitudine este că Maia Sandu a acceptat fără să clipească invitaţia lui Alex Soros la o discuţie între patru ochi, la New York. Iar ca să nu mai existe vreun dubiu legat de natura relaţiei dintre cei doi, Alex şi-a permis să publice pe contul de Twitter o fotografie de la întâlnirea cu preşedintele Republicii Moldova. Cum ar zice Biden, de la întâlnirea cu cel mai mândru dintre moldoveni.

Desigur că şi un instantaneu cu Klaus Iohannis ar fi fost la fel de explicabil, la fel de natural, doar că tânărul Alex Soros are la dispoziţie suficienţi alţi colaboratori din proximitatea Palatului Cotroceni, de prin serviciile adiacente, astfel încât să nu-şi piardă timpul cu preşedintele României. Şi să nu-l expună inutil.

Fundaţia lui Soros nu a ascuns niciodată faptul că a ajutat diverşi tineri promiţători (şi fără posibilităţi materiale) să-şi termine studiile în Statele Unite şi ulterior să se lanseze în viaţa politică. Indiferent că erau din Ungaria, România, Rep. Moldova sau din cine ştie ce colţ al lumii. Aşa că postarea pe Twitter a lui Alex Soros nu face decât să dea apă la moară propagandei ruseşti, potrivit căreia Maia Sandu este o simplă marionetă a fundaţiei Open Society. Adică a oficialilor de la Washington.

Potrivit propriului CV, Maia Sandu a obţinut în 2010 titlul de Master în politici publice, după finalizarea studiilor la Şcoala Kennedy de administraţie publică a Universităţii Harvard, SUA. Ulterior, în perioada iunie 2010 – iulie 2012, a fost Consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale la Washington. Iar din 2012 până în 2015 a deţinut poziţia de ministru al Educaţiei în guvernul Leancă.

Foarte interesantă este declaraţia lui Iurie Leancă, la unul dintre posturile TV de peste Prut, despre relaţia cu Maia Sandu şi cu fundaţia Soros: “Eu am susţinut-o foarte mult, în calitatea ei de ministru al Educaţiei, cu bani de la Soros, apropo. Când am fost la el în apartament în New York, m-a întrebat: uite, cu ce pot să ajut? Uite, îţi dau un milion de dolari. Am zis: hai pentru educaţie. Şi o parte s-au dus pentru specialişti, să ajute cu curricula ministerului Educaţiei şi o parte s-a dus pentru clase moderne, dacă nu mă înşel în 11 sau în 12 şcoli din Republica Moldova, selectate de către Fundaţia Soros”.

Cam ăsta a fost nivelul discuţiei între premierul unui stat ca Republica Moldova şi miliardarul-filantrop, prieten la cataramă cu Joe Biden şi Nancy Pelosi: ”Hai, bătrâne, îţi dau un milion, ia de-aici! Faci ce vrei cu banii, mi se fâlfâie, numai să rămâneţi la putere. Să avem guvernul nostru, pro-american, că m-am săturat de rusofili ca de mere pădureţe”.

Despre discuţia dintre Alex Soros şi Maia Sandu încă nu s-au scurs informaţii. Nu ştim dacă tânărul moştenitor i-a oferit ceva preşedintelui sau dimpotrivă, i-a cerut vreun favor.

Ce ştim cu siguranţă este că un memorandum din 3 iulie 2014 al Fundaţiei Soros arată cum au fost plătiţi din banii lui Soros trei dintre consilierii premierului Iurie Leancă, în perioada iulie 2013 – iunie 2014 (taman când Maia Sandu era ministru al Educaţiei). Informaţiile provin de pe pagina Dcleaks.com, care a publicat mai multe documente confidenţiale ale Fundaţiei Soros, după spargerea unor servere. Potrivit acestora, Iurie Leancă a cerut Fundaţiei Soros (în vara anului 2014) suma de 141.750 dolari pentru achitarea salariilor a patru colaboratori apropiaţi: Vladislav Kulminski, consilier pentru afaceri interne şi Transnistria, Valeriu Prohniţchi, consilier pe probleme economice, Eugen Sturza, şeful de cabinet al premierului, şi Liliana Viţu, consilier în relaţia cu mass-media.

Mai concret, cei patru au încasat câte 4.200 dolari lunar, timp de 8 luni, bani în plus faţă de salariile primite de la guvern. Memorandumul Fundaţiei Soros arată că datorită constrângerilor legale din Republica Moldova nu puteau fi făcute plăţi directe către consilierii premierului. În final, apropiaţii lui Iurie Leancă au primit banii prin intermediul organizaţiei germane Institut für Europäische Politik, în numele căreia au redactat un studiu despre Transnistria (Moldova Strategic Conflict Research) menit să justifice achitarea sumelor respective. Institutul german avea să fie recompensat cu un ”comision” de 6.750 dolari pentru această frumoasă intermediere.

Trecând peste propaganda rusă stupidă în ceea ce-o priveşte pe Maia Sandu (presupusa admiraţie faţă de mareşalul Antonescu sau presupusa apartenenţă la comunitatea LGBT) rămân, totuşi, legăturile strânse cu reţeaua Soros, confirmate de recenta întâlnire cu tânărul vicepreşedinte Alex Soros.

Aşa cum seniorul George Soros a aterizat pe aeroportul Otopeni cu primul avion civil intrat în ţară după Revoluţie, cu scopul declarat de a aduce democraţia pe meleagurile româneşti, nu-i nicio surpriză că interesele americane în sud-estul Europei au trecut demult Prutul. Şi că acestea îşi fac loc inclusiv (sau mai ales) prin intermediul Fundaţiei Soros.
A început Revoluţia americană şi la Chişinău. Cu moldoveni mândri că au fost şi continuă să fie sprijiniţi (şi omeniţi) de miliardari filantropi.

Totuşi, puţin mai multă demnitate nu ar strica, doamna Maia Sandu, chiar dacă sunteţi conştientă că Alex Soros nu-i un simplu activist şi filantrop, ci chiar reprezentantul (semi)oficial al Statelor Unite. Uitaţi-vă la Klaus Iohannis. Preşedintele nostru a preferat să se tragă-n poză pe străzile din New York cu celebrul manelist Sorinel Puştiu, decât să se compromită cu Alex Soros pentru câteva milioane în plus, în contul României Educate. 

p.s. Presa americană scrie că Alex a absolvit Universitatea din New York în 2009, iar în 2018 a terminat un doctorat în istorie la Universitatea din California, Berkeley. Spre deosebire de tatăl său, Alex are un stil de viaţă mai apropiat de genul playboy, cu mega-petreceri în luxoasa sa vilă din New York, de unde nu lipsesc fotomodelele consacrate. Putem bănui că Reţeaua Soros are un viitor de aur în Europa, a încăput pe mâini bune. Republica Moldova e plină de fete frumoase. Frumoase şi mândre, evident.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]