Bilanţul ”celui mai mare masacru din istoria Insulelor Feroe”: au fost ucişi peste 1.428 de delfini. „Mi-e ruşine că sunt feroez”

Groază şi furie în Insulele Feroe, în Danemarca, unde peste 1.428 de delfini din Atlantic (Leucopleurus acutus) au fost sacrificaţi weekendul trecut, în cursul unei vânători tradiţionale care are loc în ţară de secole, Grindadràp.

Imaginile teribile care prezintă cadavrele de mamifere de pe ţărmul Skalabotnur din Eysturoy – lansate de asociaţia Sea Shepherd – marea roşie de sânge au făcut turul reţelelor sociale, dezlănţuind mânia ecologiştilor, dar nu numai.

Începând cu anii 1980, activiştii Sea Shepherd călătoresc în Insulele Feroe, pentru a încerca să oprească măcelul şi să difuzeze fotografii şi videoclipuri ale masacrului în timpul căruia animalele sunt supuse unei îndelungate agonii înainte de moarte. Dar anul acesta, relatează ei, numărul animalelor ucise a fost impresionant.

Această practică barbară are un nume, se numeşte Grindadràp şi constă în aducerea mamiferelor, în special a balenelor pilot şi a lagenurwhalelor (delfinii atlantici), până la ţărmm apoi sacrificarea lor cu cuţite. Aproximativ 600 de balene (balene pilot) şi 35-40 de delfini sunt sacrificate în fiecare an, astfel încât masacrul de duminică este fără precedent. 

„Cea mai mare vânătoare de cetaceee din lume”

Rob Read, şeful operaţiunilor Sea Shepherd, a confirmat şi Times: „Credem că aceasta este cea mai mare vânătoare de delfini sau de balene pilot din istoria Insulelor Feroe, a doua cea mai mare fiind 1.200 de balene, în 1940, şi este probabil cea mai mare vânătoare de cetacee înregistrată vreodată în lume”.

„A fost o mare greşeală”, a recunoscut preşedintele Asociaţiei Balene a Insulelor, Olavur Sjurdarberg. Heri Petersen, care prezidează asociaţia locală de vânătoare Grind din golful unde a avut loc uciderea, a explicat că prea mulţi delfini au fost adunaţi în golf şi prea puţini oameni aşteptau pe plajă pentru a-i ucide, iar acest lucru le-a extins agonia: „Delfinii au rămas pe plajă zvârcolindu-se prea mult înainte de a fi ucişi”.

Potrivit presei locale, reacţia populaţiei a fost „de uimire şi şoc din cauza numărului extraordinar de mare” de delfini ucişi.

„Îmi face rău să văd aceste lucruri”, a spus un comentator pe pagina de Facebook a televiziunii locale Kringvarp Føroya, în timp ce altul a descris masacrul drept „complet cumplit” şi a adăugat: „Mi-e ruşine că sunt feroez”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]