Ion Cristoiu: O criză politică s-a încheiat. Începe alta, mult mai gravă: Bătălia electorală din Guvern între PSD şi PNL

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că discursul liderului PSD, Marcel Ciolacu, la votul de învestitură a Cabinetului Ciucă în Parlament şi comportamentul liberalilor faţă de proaspătul aliat reprezintă un semnal că ambele partide văd alianţa dintre ele ca pe o umbrelă sub care se pregătesc de anticipate, ceea ce marchează debutul unei noi crize politice în interiorul Guvernului, mult mai gravă decât cea care tocmai s-a încheiat.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Joi, 25 noiembrie 2021, de îndată ce s-a încheiat votul prin care noua majoritate – PNL, PSD, UDMR şi Minorităţile Naţionale – a dat votul de investitură, noul Guvern a fost convocat la Cotroceni pentru a depune jurămîntul. Cu acest prilej, Klaus Iohannis a ţinut un scurt discurs care a debutat astfel:

<Vă felicit! Criza politică s-a terminat, dar celelalte crize, nu şi nici probleme nu au dispărut>.

Cu ceva timp mai înainte, luînd cuvîntul la şedinţa de investire a noului Guvern, preşedintele PSD şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a început astfel:

<Stimaţi colegi, doamnelor şi domnilor, astăzi România se află într-un punct critic. Este unul dintre acele momente în care deciziile pe care le luăm pot schimba direcţia naţiunii pentru anii următori. Au fost doi ani pierduţi, doi ani de încercări eşuate, doi ani de instabilitate, doi ani de criză economică şi sanitară, doi ani în care milioane de români au fost abandonaţi de stat. Suntem într-un punct critic care necesită o decizie fundamentală. PSD este cel mai responsabil şi mai stabil partid din România, de aceea PSD trebuie să facă o alegere în acest moment. Iar alegerea era următoarea: vom continua să criticăm o guvernare ineficientă sau ne vom folosi priceperea şi experienţa pentru a opri chiar acum prăbuşirea, pentru a fi alături de oameni, de români şi a stabiliza ţara. Am acceptat acum această provocare, pentru că PSD nu fuge niciodată de responsabilitate. Şi pentru asta am decis să intrăm cu prima linie a partidului. Am propus oameni cu experienţă politică şi administrativă. Am venit cu profesionişti care au performat în mediul privat. Am venit cu medici de excepţie. Nu este timp de experienţe. Trebuie să aplicăm măsurile PSD încă din prima zi. PSD ştie să guverneze. Am demonstrat-o întotdeauna, mai ales când am venit ca să reparăm dezastrul unor alte guvernări. Le mulţumesc tuturor miniştrilor PSD pentru că au acceptat această provocare grea şi îi rog să fie alături de români în fiecare decizie luată.>

Mulţi comentatori au văzut în aceste vorbe un atac al liderului PSD, în numele PSD, la adresa partenerului de Guvernare, a partidului cu care tocmai semnase Documentul pompos intitulat Acord politic asupra formării Coaliţiei Naţionale, Partidul Naţional Liberal. Eu însă am văzut altceva, mult mai grav:

Am văzut primul semn – şi nu unul oarecare, ci semnul puternic- al adevărului că s-a încheiat o Criză politică, pentru ca una, nouă, mult mai gravă pentru ţară să înceapă:

Criza politică provocată de Războiul electoral dintre PSD şi PNL în perspectiva anticipatelor din interiorul Coaliţiei de Guvernare.

Prin Marcel Ciolacu, PSD nu s-a rezumat un simplu atac la adresa partenerului cu care tocmai atunci se cununa oficial. El a prezentat, în faţa întregii naţiuni, motivul pentru care PSD a venit din Opoziţie la Guvernare:

Pentru a opri prăbuşirea României sub conducerea PNL.

De la începutul negocierilor, multă lume s-a întrebat de ce au decis cele două partide duşmane de moarte, pînă în pragul exterminării reciproce, să alieze pentru a guverna împreună. O întrebare legitimă, prin raportare la alte alianţe postdecembriste asemănătoare:

Cea dintre PSD şi PDL din 14 decembrie 2008 pentru formarea Guvernului Boc.

Cea dintre PSD şi PNL în cadrul USL, începînd cu februarie 2011.

Potrivit Protocolului semnat la 14 decembrie 2008, coaliţia dintre PSD şi PDL, intitulată şi ea pompos Parteneriat pentru România, urma să dureze pînă în 2012, şi avea drept motiv declarat asigurarea unei majorităţi solide pentru a face faţă Crizei economice.

A durat doar un singur an.

Nici vorbă de măsuri pentru stabilitatea ţării.

Timp de un an cele două partide s-au pregătit pentru alegerile prezidenţiale.

Uniunea Social Liberală a fost înfiinţată la 5 februarie 2011 sub sloganul 10 priorităţi pentru reforma instituţională şi modernizarea României şi urma să dureze din 2011 pînă la 31 decembrie 2020.

A durat doar pînă în februarie 2014.

N-a făcut nici o reformă instituţională.

Dacă USL avea toate temeiurile să reziste (PSD şi PNL erau aliate în Opoziţie, încă din 2009 împotriva Guvernului PDL şi a lui Traian Băsescu), Parteneriatul pentru România pornea din start cu marile slăbiciuni reprezentate de inexistenţa unei perioade de concubinaj şi absenţa unui Duşman comun.

Cu toate acestea, alianţa PDL-PSD avea avantajul de a fi o coaliţie formată imediat după alegerile din 2008. PSD şi PDL obţinuseră rezultate aproape identice. Nici PDL, nici PSD nu puteau forma Guvernul. Ar fi trebuit declanşate noi alegeri. Pentru că alegerile anticipate păreau o absurditate (abia se încheiaseră alegerile), cele două partide au fost unite de spaima declanşării alegerilor anticipate.

România postdecembristă a arătat că în condiţiile românismului Guvernele de Coaliţie sunt o catastrofă. Spun românism, pentru că toate guvernele de Coaliţie au fost roase de năravul românesc al vanităţii ieftine şi mai ales de cancerul politicii româneşti:

Politica înţeleasă extern în primul rînd ca delimitare împinsă pînă la ostilitate a unui partid faţă de celălalt şi nu Politica înţeleasă ca un efort de a găsi puncte comune cu celelalte partid pentru a construi ceva.

S-au dovedit neviabile, aşadar, şi Coaliţii alcătuite din partide înrudite politic, ideologic.

Cum să supravieţuiască Alianţe între partide duşmane de moarte, care au exagerat bătălia politică pînă în marginea războiului civil şi, lucru mult mai grav, şi-au format electoratele în spiritul urii reciproce?

De ce s-au aliat PSD şi PNL?

Singurul argument pentru coalizarea lor rămînea formarea unei majorităţi solide pentru a reseta România.

Era singurul argument menit a justifica în faţa electoratelor o Coaliţie contra naturii.

Era singurul argument care ar fi fost convingător cît de cît în faţa celor două electorate aflate în duşmănie de moarte.

Joi, 25 noiembrie 2021, Marcel Ciolacu a argumentat în faţa propriului electorat că PSD a acceptat să intre în Coaliţia cu PNL pentru a salva ţara de la dezastrul PNL.

PSD n-a intrat în Alianţă cu PNL, pentru că a găsit puncte comune cu PNL, toate întruchipate de cîteva mari obiective ţinînd de resetarea României.

Potrivit lui Marcel Ciolacu, PSD nici măcar nu s-a aliat cu PNL. A intrat la Guvernare ca să salveze ţara.

Nici liderii PNL n-au invocat pînă acum o clipă existenţa unor puncte comune, ţinînd de resetarea României, cu PSD.

Toţi, începînd cu Florin Cîţu şi terminînd cu Alina Gorghiu, au prezentat alianţa cu PSD ca o alianţă de care lor le e ruşine, ca o alianţă pe care au făcut-o la presiunile lui Klaus Iohannis. Singurul care a vorbit de resetarea României a fost premierul Nicolae Ciucă. De unul singur.

E limpede că liderii PNL s-au adresat astfel electoratului PNL, eminamente anti PSD. Ei n-au putut aduce acestui electorat nici un argument cît de cît convingător pentru alierea cu Ciuma Roşie.

Mai mult, şi după încheierea Alianţei, liderii PNL au continuat să atace PSD ca pe vremuri.

La rîndu-i, prin Marcel Ciolacu, PSD a ţinut să arate propriului electorat că partidul s-a aliat cu PNL nu pentru nişte obiective comune, ci pentru a salva ţara de la nişte nevolnici.

Nu găseau cele două partide argumente cît de cît convingătoare?

Găseau.

Dacă intrau în această Coaliţie de guvernare cu gîndul cinstit de a face ceva împreună.

Numai că şi PSD şi PNL văd această Alianţă de Guvernare o umbrelă sub care amîndouă partidele se pregătesc de anticipate. Şi PSD şi PNL caută să-şi ţină electoratele în poziţie de luptă.

Găsirea unor puncte comune ar însemna renunţarea la anticipate.

Asistăm astfel la debutul unei crize politice mult mai grave decît cea de pînă acum.

O criză politică rezumată la Bătălia pe viaţă şi pe moarte între două partide în cadrul Guvernării.

Dacă PNL şi PSD rămîneau despărţite, această bătălie n-ar fi afectat grav ţara.

Dusă în chiar interiorul Guvernului, această bătălie va fi un dezastru pentru ţară.

O criză politică s-a încheiat. Începe una mult mai gravă pentru ţară.”

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].