Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, cere Rusiei să reducă presiunile militare asupra Ucrainei

“Mişcările de trupe nu pot fi ignorate. Sunt masive şi reprezintă un pericol la adresa suveranităţii Ucrainei”, a declarat cancelarul Olaf Scholz cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o la Madrid cu premierul Spaniei, Pedro Sanchez.

Olaf Scholz şi Pedro Sanchez s-au declarat “foarte preocupaţi” de criza militară de la frontiera dintre Ucraina şi Rusia.

“Orice agresiune militară împotriva Ucrainei ar atrage consecinţe grave la nivel politic şi economic. De aceea, avem sarcina de a face tot posibilul pentru a evita o astfel de evoluţie, care ne-ar afecta pe toţi”, a subliniat Olaf Scholz.

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, s-a deplasat luni la Kiev, unde s-a întâlnit cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi cu ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba. Marţi, Annalena Baerbock se va deplasa la Moscova, unde se va întâlni cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

La Kiev, Annalena Baerbock a avertizat că un atac al Rusiei împotriva Ucrainei va atrage “un preţ mare la nivel economic, strategic şi politic”. “Noi suntem pregătiţi pentru un dialog serios, în sensul unor acorduri şi măsuri care să aducă mai multă securitate în Europa pentru toată lumea, inclusiv pentru Rusia”, a subliniat Annalena Baerbock, potrivit site-ului Tagesschau.de.

Rusia a generat preocupări în Occident din cauza activităţilor militare în apropierea frontierelor Ucrainei. Administraţia de la Kiev susţine că Rusia a mobilizat zeci de mii de militari la frontierele Ucrainei şi pregăteşte un atac. De asemenea, Moscova este acuzată de intensificarea susţinerii acordate insurgenţilor separatişti proruşi din regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk. Pe fondul crizei, mai multe instituţii guvernamentale din Ucraina au fost vizate vineri de atacuri cibernetice.

Administraţia Vladimir Putin argumentează că poate mobiliza militari oriunde pe teritoriul Rusiei şi cere Statelor Unite şi Alianţei Nord-Atlantice garanţii că nu vor instala echipamente militare ofensive în apropierea frontierelor ruse. De asemenea, Rusia se opune admiterii Ucrainei în NATO şi extinderii Alianţei Nord-Atlantice spre est. Moscova a anunţat vineri că aşteaptă un răspuns clar al Statelor Unite şi Alianţei Nord-Atlantice privind garanţiile de securitate săptămâna aceasta.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].