Un avocat din Zimbabwe îşi foloseşte timpul liber pentru a ilustra pandemia COVID-19 prin artă

În ceea ce pare a fi un univers diferit – în acele zile înainte de sosirea COVID-19 – David Ngwerume era îmbrăcat frumos, într-un costum închis la culoare, cămaşă albă şi cravată, lucrând ore îndelungate la firma lui de avocatură. Totuşi, restricţiile venite odată cu pandemia i-au adus avocatului mai mult timp liber, un lucru deloc îngrijorător pentru acesta deoarece a început să îşi canalizeze atenţia spre una dintre iubirile sale: sculptura.

Aproape doi ani şi 14 sculpturi mai târziu, una dintre operele sale a ajuns să fie apreciată tocmai în China, după ce a fost selectată pentru a noua Bienală Internaţională de Artă de la Beijing, o expoziţie care prezintă lucrările a mii de artişti din peste 100 de ţări.

Sculptura, denumită „Unto the Third Wave” („Până la al treilea val”), prezintă o femeie care primeşte un vaccin pentru COVID-19 de la o pereche de mâini suspendate. Ngwerume a creat-o în iunie anul trecut, chiar înainte ca un al treilea val de pandemie să lovească ţara. „Când am auzit că se apropie un al treilea val, l-am numit Unto the Third Wave. Voiam să încurajez oamenii – să ne vaccinăm, să ne pregătim pentru tot ce urmează şi pentru alte variante”, spune el, citat de The Guardian.

Unto the Third Wave

Tatăl său a fost cel care l-a inspirat să practice dreptul şi să facă artă în acelaşi timp. Ngwerume era talentat din punct de vedere academic şi ambiţia lui a fost întotdeauna să urmeze o profesie. „Tatăl meu mă încuraja să le fac pe amândouă”, spune el. „Mi-a spus: „Nu poţi fi un artist bun fără calificări academice, vei ajunge să nu înţelegi cum se mişcă lumea”. Acum, Ngwerume face sculpturi din studioul său de acasă.

Ideea legată de o posibilă colecţie de sculpturi Covid-19 s-a născut în primele luni de pandemie, când artistul s-a trezit gândindu-se la ceea ce trăiesc oamenii şi cum să reflecte asta prin arta sa.

„Oameni din toate părţile lumii se confruntă cu COVID-19. Este o catastrofă umanitară şi neselectivă între bogaţi şi săraci, negri şi albi, musulmani şi creştini… a trecut prin tot ceea ce desparte umanitatea”, spune el.

„M-am simţit inspirat [şi m-am gândit la] ce rol ar trebui să joc pentru a aduce conştientizare, pentru a inspira lumea. Cum putem lupta împreună împotriva acestei pandemii?”.

Prima sculptură a lui Ngwerume este o figură a unei femei care poartă o mască. După ce au fost create vaccinurile, acesta a realizat o sculptură numită „Arms” – o jumătate de trunchi cu o pereche de braţe suspendate care ţineau o injecţie. El explică: „Motivul pentru care este doar o jumătate de trup este pentru că nu am vrut să fie perceput ca gen. Am vrut să rezoneze cu toată lumea”.

Arms

El a creat, de asemenea, o sculptură numită „Hygiene”, care arată două mâini spălându-se. „Ambiţia mea a fost să mă mişc cu lumea, să-mi fac rolul şi să transmit mesaje către umanitate”, spune Ngwerume.

Visul suprem al lui Ngwerume este să-şi vadă lucrările expuse în întreaga lume, inclusiv la sediul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din Geneva. „Provenind dintr-o ţară mică din Africa, sunt neobservat şi nerecunoscut şi mă întreb dacă asta se va schimba vreodată”, spune el. „Poate că va fi doar o dorinţă. Nu o să mă opresc din ceea ce fac chiar dacă ajung să expun la mine acasă şi chiar dacă galeriile nu se vor uita la mine.”

Hygiene

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].