Wendy Sherman, adjunctul secretarului de stat: SUA vor sprijini România pentru aderarea la OCDE

În cadrul discuţiei, ministrul Bogdan Aurescu a mulţumit SUA pentru consultările purtate până în prezent, inclusiv în ceea ce priveşte răspunsurile scrise avansate Federaţiei Ruse la 26 ianuarie 2022, care au luat în considerare şi observaţiile, interesele şi aşteptările României, în baza principiilor şi valorilor fundamentale comune.

„În acest context a exprimat satisfacţia faţă de decizia SUA de a-şi consolida prezenţa militară pe teritoriul României, un semnal ferm pentru descurajarea acţiunilor agresive ruse şi soliditatea angajamentului SUA pentru securitatea aliaţilor de pe Flancul Estic. Oficialul american a exprimat apreciere deosebită, la rândul său, pentru angajamentul constant asumat de România, ca partener strategic al SUA şi stat aliat NATO responsabil şi de încredere, pentru stabilitatea şi securitatea regiunii Mării Negre, dar şi la nivel european şi euroatlantic”, se arată într-un comunicat al MAE.

Cei doi oficiali au evaluat eforturile diplomatice recente privind detensionarea situaţiei de securitate de la graniţa Ucrainei şi au discutat despre paşii următori şi perspectivele conturate pe termen scurt.

În ceea ce priveşte cooperarea bilaterală, ministrul Bogdan Aurescu şi oficialul american au evocat contextul aniversar din 2022, când se marchează 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări.

Wendy Sherman a adresat, cu acest prilej, felicitări părţii române pentru decizia recentă a Consiliului OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică) referitoare la deschiderea negocierilor de aderare cu România şi a asigurat că SUA vor sprijini România pe întregul parcurs al procesului de aderare.

„La rândul său, ministrul Bogdan Aurescu a mulţumit pentru sprijinul constant al SUA pentru candidatura României şi pentru conturarea unei decizii favorabile la nivelul Organizaţiei, asigurând cu privire la angajamentul profund al Guvernului României pentru finalizarea cu succes a obiectivului aderării şi pentru asumarea tuturor obligaţiilor de stat membru al OCDE”, se mai arată în comunicat MAE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]