A cincea zi a războiului din Ucraina. Harkov şi Kiev, bombardate. Negocierile din Belarus n-au adus pacea. Conferinţă de presă la Casa Albă

UPDATE 21:50 Conferinţă de presă la Pentagon şi urmează conferinţa de presă a lui Joe Biden, în timp ce Kievul se pregăteşte să ia din nou cu asalt capitala Ucrainei. „Trupele ruse au probleme logistice şi de trai”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. 12 diplomaţi ruşi de la ONU expulzaţi din SUA

12 diplomaţi ruşi de la Naţiunile Unite vor trebui să părăsească Statele Unite până pe 7 martie. Acest lucru a fost anunţat de ambasadorul Rusiei la ONU, Vasily Nebenzya, explicând faptul că diplomaţii au fost declaraţi „persona non grata”. Potrivit Rusiei, aceasta este o încălcare gravă a acordului cu ţara gazdă a Naţiunilor Unite. 

[embedded content]

UPDATE 21.45 Sirenele se ud din nou în Kiev. Ucraina se pregăteşte pentru intrarea în UE.

„Depuneţi eforturi pentru a acorda Ucrainei statutul de candidat pentru UE, în conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană şi, între timp, continuaţi să lucraţi pentru integrarea acesteia în UE”, este cererea cuprinsă în proiectul de rezoluţie care va fi discutat mâine în plenul Parlamentului European, convocat după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Textul, al cărui vot este aşteptat mâine seară, condamnă „cu cea mai mare fermitate agresiunea militară ilegală şi nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei, precum şi implicarea Belarusului în această agresiune”. 

UPDATE 19:50 Seara a adus alte explozii şi bombardamente în Ucraina, la Kiev şi la Harkov. Ruşii sunt disperaţi, pentru că nu-şi ating obiectivele.

 

 

 

UPDATE 19:00 Preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, a semnat cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.

UPDATE 18:25 Rusia şi Ucraina au discutat despre posibilitatea de a organiza o a doua rundă de discuţii în viitorul apropiat, a declarat consilierul şefului biroului preşedintelui ucrainean Podoliak. Rusia şi Ucraina la discuţii au identificat o serie de subiecte asupra cărora au fost conturate soluţii, a spus delegaţia ucraineană.

Discuţii fără rezultat

UPDATE 18:18 Discuţiile dintre oficialii ruşi şi ucraineni s-au încheiat la graniţa cu Belarus, a anunţat agenţia rusă de ştiri de stat Tass, potrivit The Guardian.

UPDATE 18:10 Sky News transmite că Vladimir Putin pune arsenalul nuclear în stare de luptă avansată.

UPDATE 17:20 A treia rundă a discuţiilor ruso-ucrainene din Belarus ar fi început. Se aşteaptă să fie finala. 

UPDATE 17:00 Discuţiile se reiau în Belarus după o pauză. Negocierile dintre Ucraina şi Rusia se vor relua în câteva minute, după ce au fost întrerupte. Acest lucru a fost declarat de un consilier al preşedinţiei ucrainene, citat de TASS. Anterior, Kievul a susţinut că discuţiile s-au încheiat. Nu este clar dacă a fost doar o pauză sau dacă părţile au decis să revină la masă.

Corespondentul Rossiya 24 a adăugat că reporterii din regiunea Gomel nu cunosc încă detaliile discuţiilor. „Nu au fost avansuri”, a adăugat corespondentul. Până acum nu au fost dezvăluite nici coordonatele, nici numele locului în care au loc discuţiile. „Clădirea în care au loc negocierile este indicată cu un nume figurat, precum „Casa pescarului””, a spus corespondentul.

UPDATE 15:45 Negocierile dintre Rusia şi Ucraina s-ar fi încheiat. Discuţiile dintre oficialii ruşi şi ucraineni la graniţa cu Belarus s-au încheiat, potrivit parlamentului ucrainean.

UPDATE 15:30 Probleme economice ale Rusiei se resimt din prima zi a săptămânii, la 5 zile de la declanşarea invaziei în Ucraina. Numeroase bancomate din centrele comerciale ale Moscovei sunt blocate, raportează presa internaţională. Elveţia şi-a abandonat neutralitatea tradiţională şi susţine toate sancţiunile stabilite la nivelul Uniunii Europene.

Vizita ministrului de externe Serghiei Lavrov la Geneva a fost anulată. Reprezentanţa permanentă a Rusiei la ONU a anunţat pe Twitter. Vizita a fost „anulată din cauza unei interdicţii fără precedent a zborului său în spaţiul aerian al unor ţări UE care au impus sancţiuni anti-ruse”, se arată pe Twitter, în engleză. Lavrov ar fi trebuit să ia cuvântul la Consiliul pentru Drepturile Omului.

UPDATE 15:15 La Kiev a fost anunţată un nou lockdown. Va începe de la ora 20.00 în această seară până mâine la ora 7.00, scrie ziarul „Kyiv Independent”. Cetăţenii vor putea să meargă pe străzi doar pentru a căuta adăpost, în cazul în care sirenele sună alarma pentru raiduri aeriene, iar deplasările cu maşina vor fi acceptate doar cu un permis special. 

UPDATE 14:50 Retorica Rusiei continuă chiar şi în ziua negocierilor pentru pace. „Rusia nu a început ostilităţile în Ucraina, Rusia le finalizează”, a spus Ministerul rus al Apărării.

La negocierile care au loc acum, delegaţia Ucrainei cere retragerea tuturor trupelor ruse, inclusiv din Crimeea şi Donbass, spune consilierul biroului preşedintelui Zelenski, Arestovich.

UPDATE 14:20 Harkov, Ohtîrka, Doneţk, sunt printre oraşele bombardate de către ruşi, luni, în acelaşi timp în care se ţin negocieri de pace între Ucraina şi Rusia, în Gomel, Belarus.

UPDATE 13:30 Oraşul Harkov este bombardat. „Sunt zeci de morţi şi sute de răniţi. Întreaga lume ar trebui să vadă aceste scene crunte”, a spus Anton Geraşcenko, consilier la ministerul de Interne ucrainian. Putin atacă mai multe oraşe, în „ceasul” negocierilor.  Oraşul se închide luni de la 15:00 la marţi, ora 6:00. 

Şeful Ucrainei, mesaj de mulţumire pentru România

UPDATE 12:31 Zelenski transmite un mesaj de mulţumire României. „Sunt recunoscător României pentru contribuţia adusă capabilităţilor de apărare ale ţării noastre. Sunt recunoscător lui Iohannis pentru sprijinuil oferit Ucrainei de a adera la UE. Simţim sprijinul politicul şi pentru apărare din partea partenerilor noştri.”

UPDATE 12:25 Au început negocierile între Ucraina şi Rusia

UPDATE 11:00 Zelenski se adresează ucrainienilor: „Când candidam la preşedinţie, am spus că fiecare dintre noi este conducător al ţării. Pentru că toţi suntem responsabili pentru aceasta. Pentru frumoasa noastră Ucraina. Şi acum s-a întâmplat că fiecare dintre noi să fie un războinic pentru ţară. Şi sunt sigur că fiecare dintre noi va câştiga.”

UPDATE 10:40 Delegaţia Ucrainei, în fruncte cu ministerul Apărării, a ajuns la graniţa cu Belarus, pentru începerea negocierilor. „Tema importantă a negocierilor este încetarea imediată a focului şi retragerea militarilor din Ucraina”.

UPDATE 10:10 Un oficial al serviciului de inteligenţă al Statelor Unite spune că e de aşteptat ca Belarus să trimită luni militari în Ucraina, pentru a-i ajuta pe invadatorii ruşi, anunţă AP.

UPDATE 10:00 Bolsonaro, preşedintele Braziliei spune că îşi menţine poziţia neutră privind războiul din Ucraina. Acesta a declarat duminică faptul că nu vrea „să aducă consecinţele războiului” în ţara sa, conform AP.

Bilanţul anunţat de ruşi

UPDATE 9:30 Bilanţul anunţat de către  Ministerul Apărării din Rusia: De la începutul operaţiunii Forţelor Armate RF, au fost lovite 1.114 obiecte din infrastructura militară a Ucrainei, dintre care 31 de puncte de control şi un centru de comunicaţii al Forţelor Armate ale Ucrainei. Au fost distruse 314 tancuri şi alte vehicule blindate de luptă, 57 lansatoare de rachete multiple, 121 de artilerie de câmp şi mortiere, 274 de unităţi de vehicule militare speciale.

UPDATE 8:16 Biden, preşedintele Statelor Unite, va avea luni o convorbire telefonică cu aliaţii SUA pentru a discuta despre situaţia din Ucraina şi despre răspunsul lor coordonat, potrivit Casei Albe, citată de către CNN.

UPDATE 7:55 Ministerul de Externe din Belarus publică o fotografie din sala unde vor avea loc negocierile dintre Rusia şi Ucraina. 

UPDATE 7:33 Comandantul şef Valery Zluzhny a confirmat, azi-noapte, că Rusia a folosit sistemele de rachete Iskander pentru a ataca Jitomir. 

UPDATE 5:00 Volodimir Zelenski: Următoarele 24 de ore sunt cruciale pentru Ucraina

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski , i-a spus duminică, prin telefon, premierului britanic Boris Johnson că următoarele 24 de ore sunt cruciale pentru Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street.

Johnson a declarat că Marea Britanie şi aliaţii săi vor face tot posibilul pentru a garanta că ajutorul defensiv va ajunge în Ucraina, a precizat purtătorul de cuvânt într-un comunicat.

UPDATE 4:30 Explozii se aud luni dimineaţă în capitala ucraineană Kiev şi în oraşul Harkov, a anunţat serviciul ucrainian de comunicaţii speciale

Kievul a fost liniştit în prima parte a nopţii, dar acum răsună din nou explozii.

“Se aud din nou explozii în Kiev şi Harkov. Înainte de asta, a fost calm în capitala ucraineană timp de câteva ore”, a precizat agenţia.

Între timp, ziarul Kyiv Independent relatează că o alertă de raid aerian a fost declanşată la Cernihiv. Locuitorii sunt îndemnaţi să se îndrepte către cel mai apropiat adăpost, relatează publicaţia.

UPDATE 3:15 Operaţiunile ofensive ruse în direcţia Kievului rămân fără succes, potrivit oficialilor militari americani.

UPDATE  Serviciul de Stat pentru Comunicaţii Speciale raportează că avioanele de vânătoare au decolat din Belarus spre Ucraina. 

UPDATE 2:30 Volnovakha a fost recucerită, Mariupol rezistă, Berdyansk este capturat temporar, a precizat într-un update biroului preşedintelui.

UPDATE 1:00 Statul major al forţelor armate ucrainene a descris ziua de duminică drept “un moment dificil” pentru militari, afirmând că trupele ruse “continuă să bombardeze în aproape toate direcţiile”.

UPDATE 00:00 Oleksandr Svidlo, primarul interimar al oraşului Berdyansk de pe coasta sudică a Ucrainei, a declarat că forţele ruseşti au intrat în oraş şi au preluat controlul asupra acestuia.

Berdyansk, care are o mică bază navală, are o populaţie de aproximativ 100.000 de locuitori.”.

UPDATE 23:10 Primarul Kievului, Vitali Klitscho, spune că informaţiile potrivit cărora capitala Ucrainei ar fi înconjurată de forţele ruseşti sunt false.

UPDATE 22:50 Ministerul Sănătăţii al Ucrainei tocmai a declarat că 352 de civili, inclusiv 14 copii, au fost ucişi de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina. De asemenea, a mai spus că 1.684 de persoane, inclusiv 116 copii, au fost rănite.

UPDATE Imagini din satelit realizate duminică au arătat o mare desfăşurare de forţe terestre ruseşti, inclusiv tancuri, care se deplasează în direcţia capitalei ucrainene Kiev

Imaginile publicate de Maxar Technologies au arătat o desfăşurare compusă din sute de vehicule militare şi care se întinde pe o colonă de peste 5 km.

Transportul era situat la nord-est de oraşul ucrainean Ivankiv şi conţinea combustibil, logistică şi vehicule blindate, inclusiv tancuri, vehicule de luptă de infanterie şi artilerie autopropulsată, a precizat compania privată americană.

Imaginile din satelit au arătat, de asemenea, pagubele provocate de recentele lovituri aeriene asupra aeroportului Antonov din Hostomel, precum şi lupte grele în interiorul şi în apropierea aeroportului.

Maxar a urmărit acumularea forţelor ruseşti timp de săptămâni.

Rezumatul zilei

  • Preşedintele Volodimir Zelenski spune că Kievul va trimite o delegaţie de oficiali pentru discuţii “fără precondiţii” cu Moscova la graniţa dintre Ucraina şi Belarus.
  • UE a aprobat închiderea spaţiului său aerian pentru avioanele ruseşti, precum şi sancţiuni suplimentare, inclusiv excluderea unor bănci ruseşti din sistemul de plăţi SWIFT.
  • Preşedintele rus Vladimir Putin pune forţele nucleare ale Rusiei în stare de alertă maximă.
  • Guvernatorul oraşului Harkov afirmă că trupele ucrainene deţin controlul deplin al celui de-al doilea oraş ca mărime din ţară, după lupte de stradă cu forţele ruseşti.
  • Peste 360.000 de persoane au fugit din Ucraina de la începutul asaltului rusesc, potrivit ONU.
  • Uniunea Europeană a decis pentru prima dată în istoria sa, să furnizeze arme unei ţări aflate în război, iar o sursă a declarat pentru Reuters că va trimite armament în valoare de 450 de milioane de euro (507 milioane de dolari) vecinului său estic.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].