Războiul din Ucraina, ziua 37. Negocierile de pace înregistrează mici progrese. Luptele continuă în sudul şi estul ţării

UPDATE 06:00 

„Rusiei nu ar trebui să i se permită să participe la summitul G20 din acest an”, a declarat premierul canadian Justin Trudeau.

„Prin invadarea Ucrainei, Rusia a împiedicat creşterea economică a întregii lumi şi nu poate fi un partener constructiv în discutarea crizei create de invazia rusă a Ucrainei”, a subliniat premierul canadian.

UPDATE 05:00

Preşedintele Georgiei, Salome Zurabishvili , a declarat, după mai bine de o lună de război în Ucraina, că ţara este pregătită să se alăture tuturor sancţiunilor occidentale îndreptate împotriva Rusiei.

În aceste condiţii, liderul autoproclamatei republici „Osetia de Sud”, care face parte din teritoriul Georgiei, a anunţat că va organiza un referendum pentru aderarea la Rusia.

UPDATE 04:00 

Letonia  a interzis  folosirea publică a simbolurilor invaziei ruseşti a Ucrainei: Z, V şi alte simboluri folosite de ocupanţi.

UPDATE 03:05 

În ziua de 31 martie, în regiunea Doneţk, 5 civili au fost ucişi, 22 de persoane, inclusiv 4 copii, au fost rănite, a declarat şeful Administraţiei Regionale de Stat Doneţk, Pavlo Kyrylenko.

UPDATE 00:30 

Ocupanţii ruşi, după ce a suferit pierderi semnificative de personal şi echipament, nu a reuşit să blocheze şi să captureze oraşul Kiev. Trupele ruse au fost nevoite să abandoneze temporar această sarcină.

Rezumatul zilei

  • Forţele ruse s-au retras de la centrala nucleară dezafectată din Cernobîl
  • Guvernele europene au respins ultimatumul energetic dat de Putin, prin care obligă achitarea facturilor în ruble
  • Preşedintele american Joe Biden a anunţat că va pune la dispoziţie cea mai mare parte din rezerva de petrol pentru situaţii de urgenţă a Statelor Unite pe durata războiului, cu scopul de a reduce decalajele înregistrate de preţurile ridicate ale combustimbilului 
  • Războiul ameninţă să perturbe aprovizionarea globală cu alimente
  • Rusia şi Ucraina urmează să reia discuţiile de pace online pe 1 aprilie
  • Ministerul rus al Apărării a declarat că va deschide vineri un coridor umanitar între Mariupol şi Zaporojie
     

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].