Comandanţii ucraineni de top nu s-au predat din Azovstal, afirmă rebelii pro-ruşi

În timp ce cel mai devastator asediu din timpul invaziei ruseşti se îndreaptă spre final, aproape 1.000 de luptători ucraineni care s-au baricadat în tuneluri s-au predat până acum, începând de luni, forţelor ruse şi pro-ruse.

Ministerul rus al Apărării a declarat că, în ultima zi, 694 de luptători ucraineni – inclusiv membri ai regimentului Azov – s-au predat, dintre care 29 au fost răniţi.

Nu era clar dacă principalii comandanţi vor părăsi uzina sau vor duce o ultimă bătălie ală cu forţele ruse.

“Nu există comandanţi de cel mai înalt nivel (printre cei care s-au predat) – nu au plecat”, a declarat Denis Puşilin, şeful Republicii Populare separatiste Doneţk, care a fost recunoscută oficial de preşedintele Vladimir Putin cu doar trei zile înainte de invazia Ucrainei.

Nu era clar ce se va întâmpla cu luptătorii care au fost prezentaţi de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ca luptători eroi, dar despre care legislatorii ruşi au spus că sunt “criminali nazişti” care ar trebui pedepsiţi, poate chiar cu moartea.

Puşilin a declarat că soarta luptătorilor ucraineni care s-au predat va fi decisă de tribunale. “Dacă inamicul a depus armele, atunci soarta sa va fi decisă de instanţe. Dacă este un criminal nazist, atunci va fi judecat”.

Moscova spune că Regimentul Azov, care a început ca o organizaţie paramilitară naţionalistă de extremă-dreapta, este un grup de luptători naţionalişti anti-ruşi şi îi prezintă drept simpatizanţii nazişti din zilele noastre.

Regimentul, format în 2014 ca miliţie pentru a lupta împotriva separatiştilor susţinuţi de Rusia, neagă că ar fi fascist, rasist sau neonazist, iar Ucraina spune că a fost reformat, îndepărtându-se de originile sale radicale pentru a fi integrat în Garda Naţională.

Kremlinul a declarat că luptătorii vor fi trataţi în conformitate cu normele internaţionale. Ucraina a spus că va avea loc un schimb de prizonieri de război.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].