Maia Sandu, în Parlamentul European: Noi facem parte din Europa, valorile UE sunt valorile noastre

„Deşi există provocări, Moldova e hotărâtă să rămână o parte a lumii libere. Noi facem parte din Europa, valorile UE sunt valorile noastre. (…) Vă cer sprijin pentru Moldova, pentru cei care doresc să-şi păstreze democraţia şi libertatea. E un lucru important şi pentru Europa, pentru a avea un partener stabil şi care să contribuie la pace în vecinătatera estică. În acelaşi timp, independenţa noastră, dezvoltarea paşnică, reformele economice şi politice trebuie să aibă o abncoră. Această ancoră este perspectiva clară de aderare la UE”, a spus în plenul Parlamentului European Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova.

Ea a mai spus că, „în mijlocul unor evenimente deramatice” a semnat pe 3 martie cererea de aderare la Uniunea Europeană.

„Am făcut această alegere inspiraţi fiind de aspiraţiile poporului nostru. Am ales aderarea la UE ca un drum spre libertate, prosperitate şi pace, un drum pentru care va fi nevoie de multă muncă, de coordonare şi bunăvoinţă, dar un drum pe care merită să facem fiecare pas. (…) Cu toţii am lucrat din greu, pentru că noi credem în Uniunea Europeană, în valorile sale şi în viitorul său. Ştim că nu e vorba de decizii uşoare, însă acordarea statutului de ţară candidat pentru Moldova este decizia cea bună”, a adăugat Sandu.

Ea a spus că Republica Moldova „aparţine de Uniunea Europeană”.

Suntem o ţară europeană, cu o limbă eruropeană, o istorie europeană şi un sistem politic european. Cel puţin o treime dintre noi suntem deja cetăţeni europeni, iar diaspora noastră se află în rândul dumneavoastră. Probabil că ne-aţi întâlnit. (…) Suntem europeni. Dorim să facem reforme pentru a întâri statul de drept şi sistemul de justiţie liber de corupţie şi independent. Economia şi comerţul sunt din ce în ce mai conectate pe piaţa europeană. Pentru noi e extrem de important, pentru că UE reprezintă un proiect de pace. Nu suntem naivi să credem că aderarea se face peste noapte, dar nu încercăm să găsim scurtături. Respectăm principiul meritelor”, a mai spus Maia Sandu.

În discursul său, Maia Sandu a criticat Federaţia Rusă pentru invazia Ucrainei.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]