A fost stabilit circuitul de raportare a datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile

Documentul actualizează circuitul de raportare a datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile în Registrul Unic de boli transmisibile, conform directivelor europene având ca scop optimizarea şi armonizarea raportării şi o mai bună gestionare a alertelor.

Astfel, furnizorii de servicii medicale din sistemul public şi privat, cât şi cei din reţeaua sanitară aparţinând altor ministere, inclusiv cei din unităţile de asistenţă socială, au obligaţia să raporteze bolile transmisibile în Registrul Unic de boli transmisibile (RUBT), iar validarea datelor va fi realizată de către medicul epidemiolog din direcţia de sănătate publică.

În Fişa unică de raportare a bolilor transmisibile vor fi incluse şi Infecţiile asociate îngrijirilor medicale, infecţia HIV / SIDA, tuberculoză, infecţia cu SARS – Cov-2, transmite MS.

În cazul necompletării de către furnizorii de servicii medicale a fişei unice de raportare a cazului de boală transmisibilă, cât şi nedeclararea cazurilor depistate de boli transmisibile sunt introduse sancţiuni contravenţionale, de la avertisment scris până la amendă de 5.000 de lei.

„Cunoaşterea epidemiologiei bolilor transmisibile în România are importanţă naţională, pentru stabilirea priorităţilor şi alocarea resurselor, dar şi importanţă internaţională pentru prevenirea transmiterii trans-frontaliere a acestor boli”, a informat MS.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]