Rezultate îmbucurătoare ale medicamentul care ar putea ajuta persoanele cu leziuni ale coloanei vertebrale

Se crede că în fiecare an în Marea Britanie apar aproximativ 2.500 de noi leziuni ale măduvei spinării, iar unele dintre persoanele afectate îşi pierd complet mişcările. În ciuda unui număr de domenii de cercetare promiţătoare, în prezent, leziunile măduvei spinării nu sunt reversibile.

 

Acum, cercetătorii de la Universitatea din Birmingham spun că un medicament numit AZD1236, dezvoltat iniţial pentru a trata boala pulmonară obstructivă cronică la om, s-a dovedit promiţător la şoarecii cu leziuni de compresie a măduvei spinării, un tip de leziuni adesea asociate cu accidentele de maşină la om, dar care este, de asemenea, legat de afecţiuni precum osteoartrita. Un medicament similar, numit AZD3342, a arătat beneficii comparabile la şobolani, potrivit The Guardian.

 

Rezultatele, publicate în revista Clinical and Translational Medicine, au sugerat că medicamentele blochează acţiunea enzimelor cunoscute sub numele de MMP-9 şi MMP-12, care cresc după o leziune a măduvei spinării. Rezultatul a fost că umflarea măduvei spinării a fost redusă, nivelurile de proteine legate de inflamaţie şi durere au fost diminuate, iar distrugerea barierei dintre sânge şi măduva spinării a fost limitată. Cicatrizarea ţesutului conjunctiv a fost, de asemenea, redusă.

 

Echipa a declarat că, în comparaţie cu şoarecii răniţi cărora nu li s-a administrat AZD1236, cei cărora li s-a administrat medicamentul timp de trei zile au prezentat o îmbunătăţire de 85% a mişcărilor şi a senzaţiilor la şase săptămâni după leziunea spinării, în timp ce funcţia lor nervoasă a fost de 80% din cea observată la şoarecii nevătămaţi. În plus, beneficiile au fost similare indiferent dacă medicamentul a fost administrat imediat după leziunea spinării sau 24 de ore mai târziu.

 

„Ceea ce facem este să atenuăm daunele suferite de ţesuturile nervoase. În acest fel, păstrăm din ce în ce mai mulţi neuroni”, a declarat profesorul Zubair Ahmed de la Universitatea din Birmingham, coautor al studiului.

 

Ahmed a declarat că rezultatele sunt interesante, adăugând că, deoarece AZD1236 s-a dovedit deja a fi sigur la om, ar putea intra mai repede în testele pe oameni.

 

Cinci-şase ani şi acesta ar putea fi un potenţial tratament, dacă totul merge bine”, a spus el.

 

Dr. Mariel Purcell, un consultant în leziuni ale coloanei vertebrale care nu a fost implicat în lucrare, a salutat descoperirile, deşi a avertizat că rezultatele au fost, până acum, limitate la rozătoare şi că nu este încă clar dacă beneficii similare ar fi observate la oameni.

 

„Leziunile măduvei spinării reprezintă o leziune cu adevărat devastatoare care schimbă viaţa şi, din păcate, nu se pot face prea multe pentru a limita consecinţele primare ale leziunii, cum ar fi paralizia şi afectarea senzorială”, a spus ea. „Transpunerea acestei intervenţii la pacienţii recent răniţi pare eminamente practică, deoarece efectul AZD1236 este menţinut, chiar dacă nu este administrat până la 24 de ore după leziune, iar durata tratamentului este scurtă, de trei zile. Este minunat să vedem rezultate atât de interesante”.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].