COMENTARIU Lelia Munteanu: Negrul lui Conrad, înţolit la casele de modă ale political correctness-ului

Îl ştiu pe Joseph Conrad pe de rost, ca pe Tatăl Nostru al Mărilor Sudului. Prin urmare, căzându-mi în mână “Les enfants de la mer” (Copiii mării), de la  Autrement, editura pariziană care îi re-publică opera, m-am şocat: când vreodată a avut minunatul scriitor englez de origine poloneză un titlu atât de imbecil?

Am priceput! Era The Nigger of the Narcissus (Negrul de pe Narcis), înţolit la casele de modă ale political correctness-ului. Îţi vine să râzi, până te apucă plânsul: Joseph Conrad – cenzurat la 98 de ani de la moarte.

Vă asigur că nuvela “Negrul de pe Narcis” nu e o operă rasistă. Dimpotrivă. Veţi avea bucuria să verificaţi, citind-o.

Personajul James Wait, singurul negru de pe nava Narcis, cu marinari de toate culorile, se numără printre cele mai frumoase construite de Conrad. Vă dau doar un flavour, citând din memorie: “(…) era calm, rece, impunător, superb. Era mai înalt cu o jumătate de cap decât cel mai înalt dintre ei. Era dispreţuitor şi condescendent în chip firesc, fără nici o afectare, ca şi cum de la înălţimea lui ar fi cuprins întrega imensitate a prostiei omeneşti şi s-ar fi decis să fie indulgent cu ea (…)”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].