Richard Nixon a fost expus la radiaţii în călătoria sa la Moscova în 1959, arată documentele declasificate

Richard Nixon şi soţia sa, Pat, au fost expuşi la radiaţii dăunătoare în timp ce stăteau la reşedinţa ambasadorului SUA la Moscova în 1959, conform documentelor desecretizate ale Serviciului Secret American.

Nixon, care era vicepreşedinte la acea vreme, nu a fost informat despre pericol, iar departamentul de stat a fost informat abia în 1976, când un membru al serviciului său secret, James Golden, a dezvăluit că echipamentul de detectare a măsurat un nivel semnificativ de radiaţii în dormitoarele soţilor Nixon la reşedinţa Spaso House.

Spaso House,  o clădire neoclasică  din Piaţa Spasopeskovskaya nr. 10, din Moscova (sursa foto – U.S. Embassy Moscow)

Golden a spus că i s-a comunicat ulterior de către departamentul de stat că a fost expus la „doze masive” de radiaţii ionizante produse de o baterie atomică folosită de spionii sovietici pentru a alimenta dispozitivele ascunse în clădire, scrie The Guardian

Cu toate acestea, Golden a avut îndoieli cu privire la această explicaţie şi nu a fost confirmată.

Incidentul a fost raportat după dezvăluirile lui Golden din 1976, dar a fost pus la dispoziţie pe internet abia acum după o solicitare a bibliotecii prezidenţiale Nixon de la Arhiva Securităţii Naţionale. 

Unul dintre analiştii seniori ai arhivei, William Burr, care a făcut cererea, a spus că „acest episod neobişnuit şi practic necunoscut din primul război rece merită acum mai multă atenţie”.

Documentele au fost publicate ca parte a unei campanii americane de denunţare a trucurilor murdare sovietice din primul război rece, acum când al doilea război rece cu Rusia ia amploare.

Înregistrările au o relevanţă proaspătă în lumina misterului actual care înconjoară Sindromul Havana ce produce simptome preponderent neurologice, suferite de zeci de diplomaţi şi spioni americani în ultimii ani.

Radiaţia ionizantă este definită ca având suficientă energie pentru a deteriora celulele şi a modifica ADN-ul.

Dozimetrele din Spaso House în timpul vizitei lui Nixon măsurau 15 roentgen pe oră. Aceasta este mai mică decât o doză letală, dar standardul permis pentru expunerea profesională în SUA la acea vreme era de doar 5 roentgen pe an.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].