Teoria că preşedintele american John F. Kennedy a fost asasinat la comanda KGB era luată în considerare de generalui Ion Mihai Pacepa

Cu doar câteva săptămâni înainte de a-l ucide pe preşedintele John F. Kennedy în noiembrie 1963, Lee Harvey Oswald a călătorit în Mexico City unde a vorbit cu un ofiţer KGB de la ambasada sovietică, se arată într-un nou document publicat în decembrie 2021.

Arhivele Naţionale au publicat anul trecut aproape 1.500 de documente legate de ancheta privind asasinarea lui Kennedy în 1963, fiind al doilea lot important de documente care a fost publicat din 2017.

Printre documente se numărau note despre un apel pe care Oswald l-a făcut Ambasadei Sovietice din Mexico City la 1 octombrie 1963 şi pe care CIA l-a ascultat în secret.

CIA  informează că agenţia a aflat prin acest apel că Oswald s-a dus la ambasadă cu câteva zile înainte, pe 26 septembrie, şi s-a întâlnit cu consulul Valery Vladimirovici Kostikov.

Documentul spunea că Kostikov era un „ofiţer KGB identificat” implicat într-o filială a serviciilor secrete ce era responsabilă de „sabotaje şi asasinate”.

În timpul convorbirii, Oswald a discutat cu un gardian şi a întrebat dacă există „ceva nou în legătură cu telegrama către Washington”, se arată în raport.

Gardianul a verificat şi apoi i-a spus lui Oswald că cererea a fost trimisă, dar nu a primit nimic nou. 

Raportul CIA spunea că FBI avea motive să creadă că vizita lui Oswald la ambasada sovietică a fost pentru a obţine sprijin pentru o „chestiune de paşaport sau viză SUA”.

Oficialul CIA care a scris raportul a fost sceptic că Oswald s-ar fi prezentat la Ambasada Sovietică dacă era un spion KGB.

„Desigur, nu este obişnuit ca un agent KGB aflat într-o misiune sensibilă să aibă un astfel de contact deschis cu o ambasadă sovietică. Cu toate acestea, avem documente secrete de informaţii sovietice care descriu doctrina Informaţiilor militare, care arată că agenţi foarte importanţi pot fi întâlniţi în instalaţiile oficiale folosind o acoperire pentru prezenţa lor acolo”, se arată în raport.

Asta nu înseamnă că oficialii americani credeau atunci că Uniunea Sovietică a fost implicată în asasinat.

O notă top-secretă scrisă în 1966 de directorul FBI J. Edgar Hoover şi publicată sub administraţia Trump spunea că sovieticii au fost şocaţi de crimă şi se temeau de ceea ce prevesteşte pentru relaţiile dintre URSS şi SUA, a raportat NPR .

„Conform sursei noastre”, a scris Hoover, „oficialii Partidului Comunist al Uniunii Sovietice au crezut că a existat o conspiraţie bine organizată din partea unor extremişti de dreapta din Statele Unite pentru a efectua o lovitură de stat”.

Această convingere a fost întărită de faptul că uciderea lui Kennedy a avut loc după ce o campanie de extremă-dreaptă l-a zugrăvit ca pe un trădător.

În ciuda angajamentului său faţă de anticomunism, Kennedy nu era dispus să trimită trupele americane în Vietnam. 

Potrivit lui Hoover, sovieticii se temeau că asasinarea va întări „sentimentele anticomuniste” din SUA şi că se va ajunge la război.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]