Macron: Putin a avut impresia că nu l-am respectat cum se cuvine

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a calificat decizia mobilizării parţiale din Rusia drept o „greşeală” şi o oportunitate ratată de a „merge pe o cale spre pace”.

„El (Putin – n.r.) a avut impresia că, după anii 1990, noi (Occidentul – n.r.) nu l-am respectat cum se cuvine. Nu cred că asta justifică ce a făcut, nu vreau să-l scuz. Dar aşa gândeşte şi trebuie să înţelegem asta”, a spus Macron la CNN.

„În urmă cu câteva luni, Vladimir Putin transmite un mesaj: ‘Am fost agresat de NATO, ei au declanşat situaţia şi eu doar am reacţionat’. Acum, este clar pentru toată lumea că liderul care a decis să meargă la război, liderul care a decis să escaladeze este preşedintele Putin”, a declarat Macron.

„Şi nu am nicio explicaţie raţională”, a adăugat Macron, preşedintele francez comparând invazia cu strategia adoptată de Germania nazistă în al Doilea Război Mondial. De asemenea, a calificat-o drept „efect post COVID”, cauzat de faptul că liderul rus Vladimir Putin a stat prea mult în izolare în perioada pandemiei.

Miercuri, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat „mobilizarea parţială” imediată a cetăţenilor ruşi, o măsură care ameninţă să escaladeze invazia în Ucraina, după o serie de înfrângeri care au provocat daune de imagine Moscovei.

Putin a declarat într-un discurs că va folosi „toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie” şi chiar a evocat spectrul armelor nucleare, dacă va considera că „integritatea teritorială” a Rusiei este pusă în pericol.

Mobilizarea înseamnă că cetăţenii care se află în rezervă ar putea fi chemaţi, iar cei cu experienţă militară vor fi supuşi la recrutare, a declarat Putin, adăugând că decretul necesar a fost deja semnat şi a intrat în vigoare miercuri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].