Protestele din Iran: Preşedintele Raisi ameninţă că va “trata cu hotărâre” tulburările

Raisi s-a angajat să “trateze în mod decisiv” protestele, care s-au extins acum în majoritatea celor 31 de provincii iraniene.

Oficialii spun că aproximativ 35 de persoane au fost ucise de la izbucnirea protestelor izbucnite din cauza morţii unei femei aflată în custodia poliţiei.

Mahsa Amini a murit după ce a fost reţinută pentru că ar fi încălcat regulile privind folosirea vălului.

Ofiţerii ar fi bătut-o cu un baston şi ar fi lovit-o cu capul de unul dintre vehiculele lor. Poliţia a declarat că nu există nicio dovadă de maltratare şi că aceasta a suferit un “stop cardiac subit”.

În timp ce Raisi a declarat că moartea ei va fi investigată, ministrul său de interne Ahmad Vahidi a insistat că Amini nu a fost bătută.

Videoclipurile care circulă pe reţelele de socializare au surprins tulburări violente în zeci de oraşe din întreaga ţară, unele dintre ele arătând forţele de securitate trăgând cu ceea ce părea a fi muniţie reală asupra protestatarilor din oraşele Piranshahr, Mahabad şi Urmia din nord-vestul ţării.

Amnesty International a avertizat că dovezile pe care le-a adunat indică faptul că forţele de securitate iraniene trag în mod deliberat şi ilegal cu muniţie reală asupra protestatarilor.

Organizaţia a adăugat că forţele guvernamentale au împuşcat mortal 19 persoane – inclusiv trei copii – numai în noaptea de miercuri spre joi. BBC nu poate verifica în mod independent acest lucru.

Sute de persoane au fost reţinute de către forţele de securitate, şeful poliţiei din provincia Guilan din nord-vestul ţării anunţând sâmbătă că 739 de persoane – inclusiv 60 de femei – au fost reţinute numai în regiunea sa.

BBC a ascultat mărturiile unora dintre cei arestaţi, care susţin că au fost bătuţi. Unul dintre ei a declarat că a fost bătut “fără milă” înainte de a fi încarcerat într-o celulă mică, alături de alte sute de persoane, unde au fost privaţi de mâncare, apă şi acces la baie.

Forţele guvernamentale au lansat, de asemenea, o campanie de reprimare a presei independente şi a activiştilor. Comitetul pentru protecţia jurnaliştilor, organizaţie de supraveghere a presei cu sediul în SUA, a declarat că 11 jurnalişti au fost reţinuţi începând de luni.

În oraşul Oshnavieh, situat la graniţa de vest, surse au declarat pentru BBC că demonstranţii au preluat pentru scurt timp controlul asupra unor sectoare ale oraşului de la forţele guvernamentale.

Localnicii au declarat pentru BBC că demonstranţii au preluat controlul peste noapte şi că forţele de securitate şi oficialii guvernamentali au fugit, înainte de a recâştiga controlul sâmbătă. Videoclipurile postate din oraş arătau mulţimi mari de oameni mărşăluind pe străzile oraşului, fără prezenţa poliţiei, în timp ce se auzeau explozii puternice.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].