Italia votează, extrema-dreaptă ţinteşte victoria

Giorgia Meloni conduce partidul de extremă dreapta Fratelli d’Italia şi îşi propune să devină prima femeie prim-ministru al ţării, aliată cu alte două partide de dreapta.

Meloni şi-a îndulcit imaginea, dar este legată de trecutul fascist al Italiei. Susţine sancţiunile occidentale împotriva Rusiei şi şi-a atenuat retorica privind Europa.

Dar încă îmbrăţişează vechiul slogan fascist “Dumnezeu, patria şi familia”, s-a pronunţat împotriva “lobby-ului LGBT” şi a cerut o blocadă navală a Libiei pentru a opri migraţia.

Secţiile de votare se deschid în toată Italia la ora 07:00 şi se închid la ora 23:00, când sondajele la ieşirea de la urne vor da o idee despre cine a câştigat.

Economia Italiei îşi revenea după pandemia Covid-19, dar criza energetică – declanşată de invazia Rusiei în Ucraina – a făcut ca preţurile să crească vertiginos. În timp ce politicienii şi-au petrecut ultimele zile certându-se pe tema Europei şi a Rusiei, italienii sunt cel mai mult îngrijoraţi de plata facturilor.

UE a fost de acord să trimită Italiei o sumă impresionantă de 200 de miliarde de euro sub formă de subvenţii şi împrumuturi pentru redresarea post-Covid, dar acest lucru este condiţionat de reformele aprobate de guvernul demisionar al lui Mario Draghi. Giorgia Meloni a cerut revizuirea planului şi a vorbit despre posibilitatea de a face mai mult pentru a “apăra” interesele naţionale ale Italiei în UE.

Nu este de mirare că mulţi dintre liderii europeni urmăresc cu atenţie acest vot.

Până la începutul lunii august, partidele de stânga şi de centru din Italia intenţionau să lanseze o provocare comună împotriva alianţei Meloni. Dar nu au reuşit să ajungă la un acord, iar cel mai mare rival al lui Meloni în sondajele de opinie – liderul de centru-stânga al Partidului Democrat, Enrico Letta – se confruntă acum cu o luptă dificilă.

El are în comun mai multe politici cu Mişcarea Cinci Stele condusă de Giuseppe Conte, dar nu se înţeleg.

Italienii aleg două camere ale parlamentului – Camera şi Senatul – şi, conform noilor reguli, mărimea acestora a fost redusă cu o treime, astfel încât Camera are 400 de locuri, iar Senatul 200.

Acest lucru este probabil să ajute cel mai mult alianţa câştigătoare, atunci când este combinat cu sistemul electoral mixt din Italia. Mai mult de o treime din mandate sunt câştigate în urma unui scrutin uninominal pe circumscripţii şi peste 60% prin reprezentare proporţională în întreaga Italie.

Orice alianţă care obţine 40% din voturi ar putea obţine până la 60% din mandate, consideră comentatorii italieni. Chiar dacă Fratelli d’Italia ajunge în fruntea voturilor, iar aliaţii Giorgiei Meloni îi oferă o majoritate, nu ei decid cine devine prim-ministru. Această decizie îi va reveni preşedintelui Sergio Mattarella, care joacă un rol important în Constituţia Italiei.

În cursa pentru Senat se află una dintre cele mai preţuite vedete ale trecutului Italiei, Gina Lollobrigida. Acum în vârstă de 95 de ani, fosta actriţă de la Hollywood a câştigat o serie de premii în anii 1960 şi a sfidat o fractură de femur pentru a lupta în alegerile de duminică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].