Coreea de Nord lansează o rachetă balistică înainte de vizita în zonă a vicepreşedintelui american

Armata sud-coreeană a declarat că a fost vorba de o singură rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune, lansată din apropierea zonei Taechon din provincia Pyongyan din nord, cu puţin înainte de ora locală 7 dimineaţa, care a zburat aproximativ 600 km la o altitudine de 60 km şi o viteză de Mach 5.

“Lansarea de către Coreea de Nord a unei rachete balistice este un act de provocare gravă care ameninţă pacea şi securitatea peninsulei coreene şi a comunităţii internaţionale”, a declarat Statul Major al armatei sud-coreene într-o declaraţie.

După lansare, preşedintele Statului Major Întrunit, Kim Seung-kyum, şi comandantul forţelor americane din Coreea, Paul LaCamera, au discutat situaţia şi şi-au reafirmat disponibilitatea de a răspunde la orice ameninţare sau provocare din partea Coreei de Nord, a adăugat acesta.

Consiliul Naţional de Securitate al Coreei de Sud a organizat o reuniune de urgenţă pentru a discuta măsurile de răspuns şi a condamnat lansarea ca fiind o încălcare evidentă a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi un act de provocare nejustificat.

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol, care a sosit la Seul sâmbătă târziu, după o călătorie în Marea Britanie, Statele Unite şi Canada, a fost informat cu privire la lansare, a precizat biroul prezidenţial.

Ministrul japonez al Apărării, Yasukazu Hamada, a declarat că Japonia a estimat că racheta a atins altitudinea maximă de 50 km şi este posibil să fi zburat pe o traiectorie neregulată. Hamada a precizat că a căzut în afara zonei economice exclusive a Japoniei şi că nu au fost raportate probleme legate de traficul maritim sau aerian.

Multe dintre rachetele cu rază scurtă de acţiune testate de Coreea de Nord în ultimii ani au fost concepute pentru a evita apărarea antirachetă prin manevre în timpul zborului şi prin zborul pe o traiectorie mai joasă.

“Dacă includem şi lansările de rachete de croazieră, aceasta este cea de-a 19-a lansare, ceea ce reprezintă un ritm fără precedent”, a declarat Hamada.

Lansarea are loc după sosirea portavionului american cu propulsie nucleară USS Ronald Reagan în Coreea de Sud pentru a participa la exerciţii comune cu forţele sud-coreene timp de patru zile, între 26 şi 29 septembrie, şi înaintea unei vizite planificate la Seul în această săptămână de către Harris.

A fost pentru prima dată când Nordul a efectuat o astfel de lansare după ce a tras opt rachete balistice cu rază scurtă de acţiune într-o singură zi la începutul lunii iunie, ceea ce a determinat Statele Unite să ceară mai multe sancţiuni pentru încălcarea rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU.

Agenţia de ştiri sud-coreeană Yonhap a relatat sâmbătă că Coreea de Nord s-ar putea, de asemenea, să se pregătească să testeze o rachetă balistică lansată de pe submarin (SLBM), citând armata sud-coreeană.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].