Războiul din Ucraina, ziua 220. Contraofensivă ucrainiană în Est. Zelenski: “Avem rezultate semnificative în estul ţării noastre” / SUA: Discuţia privind aderarea Ucrainei la NATO “ar trebui reluat la un alt moment”

Preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski a salutat succesele contraofensivei ucrainene în est, în timp ce forţele Kievului par să se apropie de recucerirea oraşului-cheie Lyman, capturat de Moscova în primăvară.

“Avem rezultate semnificative în estul ţării noastre. Există deja suficiente informaţii publice despre acest lucru. Toată lumea a auzit ce se întâmplă în Lyman, regiunea Doneţk. Aceşti paşi înseamnă foarte mult pentru noi”, a declarat Zelenski în discursul său.

“Trebuie să ne eliberăm întreaga noastră ţară şi aceasta va fi cea mai bună dovadă că dreptul internaţional şi valorile umane nu pot fi încălcate de niciun stat terorist, chiar şi de unul atât de obraznic ca Rusia”, a adăugat el .

Comentariile lui Zelenski vin după ce vineri preşedintele rus Vladimir Putin a anexat în mod oficial patru regiuni ale Ucrainei, în urma unor referendumuri organizate în grabă, pe care Occidentul le-a condamnat ca fiind o “farsă”.

Vineri, liderul din Doneţk, susţinut de Rusia, a declarat că trupele ruseşti şi aliaţii lor rezistă în Lyman cu “ultimele lor forţe” şi că forţele Moscovei din oraş sunt “parţial încercuite”, relatează Agenţia France-Presse.

SUA: Discuţia privind aderarea Ucrainei la NATO “ar trebui reluat la un alt moment”

Statele Unite consideră că procesul de aderare a Ucrainei la NATO “ar trebui reluat la un alt moment”, a declarat vineri consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden, Jake Sullivan, după ce preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski a afirmat că ţara a depus cererea de aderare în cadrul unei “proceduri accelerate”.

“Statele Unite au fost clare timp de decenii că susţin o politică a uşilor deschise pentru NATO”, a declarat Sullivan reporterilor în cadrul unui briefing de presă la Casa Albă. “Orice decizie privind aderarea la NATO este între cei 30 de aliaţi şi ţările care aspiră să adere”.

“În acest moment, opinia noastră este că cel mai bun mod în care putem sprijini Ucraina este prin sprijin practic, pe teren, în Ucraina şi că procesul de la Bruxelles ar trebui reluat la un alt moment”, a continuat el. 

Anterior, vineri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că statele membre ale alianţei susţin “dreptul Ucrainei de a-şi alege propria cale”, dar a avertizat că orice decizie privind aderarea trebuie să fie luată de toţi cei 30 de membri ai alianţei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].