Războiul din Ucraina, ziua 221. Armata rusă bate în retragere. Peste 60.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi / Opţiunea unui atac nuclear reintră în discuţii

UPDATE 14:00 O navă deţinută de ONU a ajuns la Ciornomorsk. Aceasta va duce grâu ucrainean în Somalia 

O a cincea navă închiriată de Programul Alimentar Mondial al Naţiunilor Unite a sosit în portul ucrainean Ciornomorsk de la Marea Neagră şi va livra grâu ucrainean în Somalia, a anunţat duminică ministerul ucrainean al infrastructurii, potrivit Reuters. 

UPDATE 13:00 O nouă estimare a armatei ucrainene: peste 60.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi

 

Potrivit The Guardian, forţele armate ucrainene susţin că aproximativ 60.110 soldaţi ruşi au fost ucişi şi 2.377 de tancuri au fost distruse.

 

Conform aceleiaşi surse, Moscova a pierdut numai în ultimele 24 de ore 500 de soldaţi, suferind cele mai mari pierderi în Kramatorsk şi Bakhmut.

 

UPDATE 11:20 Pierderea lui Lyman a fost un „eşec politic serios” pentru Putin, anunţă ministerul britanic al Apărării

Ministerul britanic al Apărării consideră că pierderea lui Lyman a declanşat un nou val de critici la adresa conducerii militare a Federaţiei Ruse, din moment ce oraşul este situat în regiunea Doneţk, pe care ţara agresoră a încercat să o anexeze.

 

Serviciile secrete britanice consideră că pierderile suplimentare ale teritoriului rus ocupat ilegal vor duce cel mai probabil la valuri mai puternice de critici publice, precum şi la presiuni asupra înaltului comandament.

 

UPDATE 8:00 Volodimir Zelenski, mesaj încurajator pentru poporul său: „În cursul acestei săptămâni, în Donbas au apărut mai multe steaguri ucrainene.

„Vor fi şi mai multe peste o săptămână. „Steagul nostru va fi peste tot. (…) Ucraina va continua să se apere şi va învinge în acest război”, dă asigurări Zelenski.  

 

UPDATE 05:00

Gazprom din Rusia a redus sâmbătă livrările de gaze naturale către Moldova cu aproximativ 30%, potrivit directorului companiei de gaze Moldovagaz, Vadim Ceban.

UPDATE 00:10 

Grecia şi Bulgaria au început exploatarea comercială a unei conducte de gaz cu întârziere îndelungată, care va contribui la scăderea dependenţei Europei de sud-est de gazul rusesc şi la creşterea securităţii energetice.

Rezumatul zilei

Înainte de a semna documentele de anexare a celor patru regiuni, act denunţat ca fiind ilegal de Ucraina, Statele Unite, Uniunea Europeană şi Secretarul General al Naţiunilor Unite, preşedintele rus Vladimir Putin a rostit o tiradă anti-occidentală timp de 37 de minute.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susţine că este pregătit pentru a purta discuţii cu Moscova, dar nu atâta timp cât Putin este preşedinte.

Serviciul de securitate al Ucrainei SBU a declarat că cel puţin 30 de civili au fost ucişi, iar alţi peste 100 sunt răniţi, după ce ruşii au bombardat un convoi umanitar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].