Raed Arafat: Trebuie să facem vacanţele în România. E clar că vacanţa nu începe în 1 Mai/ Oamenii parcă nu mai au răbdare două săptămâni. Trebuie să învăţăm să trăim cu virusul

Raed Arafat a fost întrebat, joi seara, la Antena 3, ce sfat are pentru românii care postează deja fotografii din concediile din anii trecuţi pe Facebook, cu gândul la relaxarea restricţiilor.

„Oamenii să îşi calculeze că vor face vacanţa acasă. Adică acasă, în România, nu acasă la ei neapărat, dar în România. Şi asta din două motive! Unu: este mult mai uşor să viţi să stai blocat undeva printr-un aeroport. Doi: este un sprijin pentru industria noastră, care are nevoie de noi acum, în această perioadă”, a spus Raed Arafat.

Şeful DSU atrage atenţia, însă, că vacanţa nu va începe pe 1 Mai, ca în anii trecuţi.

„Clar că nu din 1 mai (începe vacanţa – n.r.), asta este clar! Cei care şi-au calculat – că am citit pe Facebook – că mergem la mare pe 1 mai, mergem şi facem totul de 1 mai, cum făceam până acum, asta cu siguranţă, nu se întâmplă. După 15 mai se vom anunţa măsurile şi se va şti aproximativ pe unde ţintim relaxarea unor măsuri pe partea turistică, dar acum e prea devreme. Eu pot să spun acum că totul e bine şi din 15 mai totul va fi bine, iar în 15 mai să spuneţi <ne-a minţit Arafat>”, a afirmat Raed Arafat.

Întrebat unde va petrece el vacanţa, Arafat a spus că nu a mai avut concediu din 2004, „dar asta nu înseamnă că nu îi înţeleg pe cei care şi-au programat vacanţele”.

„Unii au nunţi. Chiar ne întreabă şi nu putem să le dăm răspuns. Dacă scăderea este menţinută şi la vară vedem că e ok, că situaţia este cum au spus mulţi, că scade semnificativ, atunci avem curajul să spunem că anumite evenimente pot să înceapă să se desfăşoare. Dacă nu, mai trebuie să aşteptăm. E un an total atipic”, a conchis Arafat.
 

Arafat: Oamenii parcă nu mai au răbdare două săptămâni. Trebuie să învăţăm să trăim cu virusul

BUCUREŞTI (MEDIAFAX) – Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat, joi seara, că românii trebuie să înveţe să se adapteze şi să trăiască cu virusul, deşi, văzând oamenii la întoarcerea din Republica Moldova, aceştia parcă nu mai au răbdare încă două săptămâni să stea în casă.

„Trebuie să ne adaptăm, să învăţăm să trăim cu virusul. Responsabilitatea se transformă sau se transferă mai mult către omul de rând şi către populaţie”, a spus Raed Arafat, joi seara, la Antena 3.

Acesta afirmă cu „România a făcut ceva-ceva corect”, ţinând cont că la o populaţie de circa 20 de milioane de locuitori, sunt sub 800 decese, chiar dacă în ţara noastră nu au fost cele mai drastice restricţii.

„În Spania oamenii sunt închişi în casă şi ies foarte rar, ies o dată pe zi eventual pentru o chestie şi se întorc. Noi ieşim la muncă, avem declaraţie pe propria răspundere, putem să mergem la magazin, să cumpărăm, putem să facem una, putem să facem alta”, a spus Arafat.

Cu toate acestea, la întoarcerea din Republica Moldova, joi, Rad Arafat afirmă că a văzut aproape aceeaşi circulaţie ca şi înainte de criză. Acesta avertizează că dacă românii nu vor avea răbdare încă două săptămâni, acestea riscă să nu fie ultimele.

„Spunem că din 15 mai încercăm să începem relaxarea graduală, cu adaptarea, dar deja nu mai avem răbdare pentru două săptămâni să rămânem fără anumite activităţi care poate unele dintre ele ne-ar duce înapoi total. Dacă începem socializarea din nou, vrem să deschidem restaurantele, vrem să facem una, vrem să facem alta. Clar că poate din 15 mai s-ar putea o să reluăm (restricţiile – n.r.). Nimeni nu spune că nu se vor deschide restaurantele. Dar nimeni nu spune că se vor deschide din 15 mai. Nimeni nu spune că se vor deschide cum o fost înainte. Vor fi adaptări, va fi adaptare pentru fiecare lucru. Cinematografele, teatrele, ar putea să nu se deschide de la început. Dar putea să se deschidă mai târziu, când vedem că răspândirea este totuşi sub control şi că nu avem răspândire”, a mai spsu Arafat.

Acesta a atras atenţia că şi după 15 mai vârstnicii rămân persoane vulnerabile şi regulile de contact cu aceştia trebuie respectate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].