Războiul din Ucraina, ziua 278. ICNUR: 4,7 milioane de refugiaţi ucraineni primesc statut de protecţie temporară în Europa/ Premierul britanic: Regatul Unit „va fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”. Începe o săptămână în care soarta frontului se va negocia şi în Bucureşti / Mamele soldaţilor ruşi au lansat o petiţie anti-război / Frigul şi bombele îi alungă pe rezidenţi din Herson

 

UPDATE 7:32 -ISW: Rusia se teme de o contraofensivă ucraineană peste fluviul Nipru

Fortificaţiile ruseşti de pe şi în jurul Kinburn, parte a Oblastului Mykolaiv, dar ataşată de regiunea Herson, sugerează că Rusia consideră şansa unei contraofensive ucrainene peste fluviul Nipru ca pe o ameninţare serioasă, a scris Institutul de Studii a Războiului în cea mai recentă actualizare.  

UPDATE 5:36 – Centrul Naţional de Rezistenţă: Toţi colaboratorii ruşi au părăsit Nova Kakhovka de lângă Herson

Colaboratorii care au plecat au fost nu numai cei care deţineau funcţii în administraţia de ocupaţie, ci şi cei care au participat la atacuri comune cu forţele ruse împotriva populaţiei locale şi au intimidat şi forţat rezidenţii să coopereze cu autorităţile ruse de ocupaţie, a informat Centrul Naţional de Rezistenţă al armatei ucrainene pe 27 noiembrie, invocând rezistenţa locală.

UPDATE  4:31  – ICNUR: 4,7 milioane de refugiaţi ucraineni primesc statut de protecţie temporară în Europa

Conform celor mai recente cifre ale Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, 4.751.065 de refugiaţi din Ucraina s-au înscris pentru statutul de protecţie temporară.  Polonia, Germania şi Cehia sunt în frunte. În total, aproximativ 7,8 milioane de refugiaţi ucraineni au fost înregistraţi în toată Europa.

UPDATE  2:20  – Ministrul ucrainean al Infrastructurii: Exporturile de cereale ale Ucrainei nu vor ajunge la 3 milioane de tone luna aceasta

Exporturile de cereale ale Ucrainei nu vor ajunge la 3 milioane de tone în noiembrie deoarece Rusia limitează în mod intenţionat inspecţiile navelor, a declarat ministrul Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov pe 27 noiembrie. În octombrie, Ucraina a exportat 4,2 milioane de tone de cereale în cadrul Iniţiativei privind cerealele Mării Negre, a spus Kubrakov.   

UPDATE 1:15  – Prim-ministrul Marii Britanii spune că Regatul Unit „va fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak va jura pe 28 noiembrie, în primul său discurs major de politică externă, că va menţine sau creşte ajutorul militar al Marii Britanii pentru Ucraina anul viitor, relatează Reuters, citând un extras din discursul publicat de biroul său, potrivit Kyiv Independent

UPDATE 01:00 Bono: Putin este un criminal

„Îmi place că italienilor nu le plac bătăuşii, aici Rusia este o ţară care agresează o întreagă naţiune şi locuitorii săi. Putin este un criminal”, a declarat Bono Vox, liderul U2, invitat în studioul Rai3 la Che Tempo che fa, prezentându-şi autobiografia intitulată „Surrender”. „Am mai auzit că Italia va trimite ajutoare Ucrainei şi vreau să spun că cred că va trimite. Ucrainenii cred în libertate mai mult decât noi. Şi pentru mine, libertatea este totul”, a adăugat starul rock.

UPDATE 00:30 Kiev: 17% din reţeaua electrică a fost refăcută în Herson

Guvernatorul regiunii Herson, Yaroslav Ianuşevici, a declarat că alimentarea cu energie electrică a fost restabilită pentru 17% dintre consumatorii casnici din oraşul recent eliberat, după cum a informat Kiev Independent. Herson a rămas fără electricitate, apă şi căldură în cea mai mare parte a lunii noiembrie. Este pentru prima dată când alimentarea cu energie electrică este reluată în Herson de la eliberarea oraşului pe 11 noiembrie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].