Oficial ucrainean: Atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene echivalează cu un genocid

Milioane de oameni din Ucraina se confruntă cu întreruperi de energie electrică pe o vreme geroasă, în urma atacurilor susţinute ale Rusiei.

În prezent se depun eforturi pentru a reconecta locuinţele deconectate de la electricitate. Oficialii spun că Hersonul a fost acum complet realimentat, după recucerirea oraşului de către trupele ucrainene la începutul acestei luni.

Dar locuitorii din 14 regiuni şi din capitala Kiev rămân sub restricţii de utilizare, potrivit preşedintelui Volodimir Zelenski.

Genocidul implică “intenţia de a distruge, în totalitate sau parţial, un grup naţional, etnic, rasial sau religios”, potrivit unei definiţii oferite de Convenţia ONU privind genocidul. Printre actele care pot fi calificate se numără uciderea sau provocarea de vătămări grave membrilor acelui grup – sau transferarea forţată a copiilor în altă parte.

În interviul acordat BBC, procurorul general ucrainean Andriy Kostin a declarat că, pe lângă atacurile asupra reţelei energetice, 11.000 de copii ucraineni au fost deportaţi cu forţa în Rusia.

Kostin a declarat că biroul său investighează rapoarte privind peste 49.000 de crime de război şi crime de agresiune de când Rusia şi-a lansat invazia la scară largă pe 24 februarie.

El a observat că “acelaşi tip de comportament” a fost observat în fiecare aşezare ucraineană ocupată de forţele ruse.

O crimă de război constituie o încălcare a aşa-numitelor “reguli” de război stabilite de tratatele internaţionale, inclusiv de Convenţiile de la Geneva.

Printre altele, convenţiile stipulează că civilii trebuie să fie protejaţi. Rusia a fost acuzată în mod repetat de încălcarea acestei reguli.

Bombardamentele asupra clădirilor rezidenţiale din Dnipro din weekend s-au soldat cu un mort şi alţi 13 răniţi, potrivit guvernatorului regiunii extinse.

Între timp, poliţia a declarat că 32 de civili au fost ucişi de lovituri în Herson de când trupele ruseşti au părăsit oraşul, la începutul acestei luni.

Sâmbătă, Ucraina a marcat cea de-a 90-a aniversare a Holodomorului – o foamete provocată care a ucis milioane de oameni în timpul regimului sovietic.

Dintre crimele de război constatate de la invadarea Rusiei în februarie, Kostin a declarat că 260 de persoane au fost puse sub acuzare şi 13 verdicte au fost emise de instanţele ucrainene.

El a cerut crearea unui “tribunal internaţional ad-hoc”, susţinut de ţările “întregii lumi civilizate” care s-au opus invaziei, pentru a trage Rusia la răspundere.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].