Petrolul scade aproape de minimele din 2022 din cauza îngrijorărilor economice

Avertismentele marilor bănci americane privind o probabilă recesiune anul viitor au susţinut dolarul american. Un dolar mai puternic face ca petrolul să fie mai scump pentru deţinătorii de alte monede şi tinde să diminueze apetitul pentru activele de risc.

Ţiţeiul Brent a scăzut cu 1,05 dolari, sau 1,3%, la 78,30 dolari pe baril până la ora 1020 GMT, dar a atins anterior 77,74 dolari, cel mai scăzut nivel din 3 ianuarie. Petrolul american a scăzut cu 1,24 dolari sau 1,7% la 73,01 dolari şi a atins 72,25 dolari, cel mai scăzut nivel de la sfârşitul lunii decembrie.

“Există încă tone de incertitudine pe pieţe astăzi”, a declarat Claudio Galimberti, vicepreşedinte senior la Rystad Energy, adăugând că producţia de ţiţei din Rusia ar putea să nu scadă atât de mult pe cât se estima.

Brent a fost cotat marţi sub 80 de dolari pentru a doua oară în 2022 şi a anulat câştigurile din acest an, când s-a aflat aproape de maximul istoric de 147 de dolari în martie, după ce Rusia a invadat Ucraina.

Temerile că plafonarea preţului la ţiţeiul rusesc ar putea provoca un şoc al ofertei s-au atenuat. Rusia, a relatat miercuri cotidianul Vedomosti, ia în considerare opţiuni, inclusiv interzicerea vânzărilor de petrol către unele ţări, pentru a contracara plafonul impus de puterile occidentale.

“Prima de risc geopolitic aproape că a dispărut, dar nu şi îngrijorările legate de inflaţie”, a declarat brokerul petrolier PVM. “În mod clar, investitorii nu sunt câtuşi de puţin îngrijoraţi de o eventuală penurie de aprovizionare care ar putea fi rezultatul plafonării preţurilor şi al interdicţiei UE privind vânzările de petrol rusesc”.

Un anumit sprijin pentru preţuri a venit din partea speranţelor privind o revenire a cererii chinezeşti.

China a anunţat miercuri cele mai radicale modificări ale regimului său anti-COVID de la începutul pandemiei, slăbind regulile care au limitat răspândirea virusului, dar care au afectat a doua economie a lumii şi au declanşat proteste.

De asemenea, a oferit sprijin şi raportul de marţi al grupului industrial American Petroleum Institute care, potrivit unor surse de pe piaţă, a anunţat că stocurile de ţiţei au scăzut cu aproximativ 6,4 milioane de barili.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].