Războiul din Ucraina, ziua 350. Rusia avertizează Marea Britanie că livrarea de avioane Ucrainei poate avea efecte militare mondiale / Zelenski s-a întâlnit cu Regele Charles / Scholz susţine sancţionarea Rusiei, dar nu vrea să participe la “competiţia” înarmării Ucrainei

UPDATE 22:20  Bombardamentele ruşilor au ucis două persoane şi rănit alte cinci în regiunea Harkov

UPDATE 21:00 Rusia avertizează Marea Britanie că livrarea de avioane Ucrainei poate avea efecte militare mondiale 

Administraţia Vladimir Putin a avertizat, miercuri seară, că o eventuală decizie a Marii Britanii de a oferi Ucrainei avioane de vânătoare va atrage reacţia Rusiei şi riscă să genereze consecinţe militare pentru Europa şi la nivel mondial. 

 

UPDATE 20:00 Oficial rus: Rusia va începe construcţia noii centrale nucleare a Ungariei în 2024 

UPDATE 19:30 Volodimir Zelenski se va deplasa în Franţa, iar ulterior la participa la summitul UE 

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va ajunge miercuri seară în Franţa, unde se va întâlni cu preşedintele Emmanuel Macron, iar joi ar urma să participe la summitul Consiliului European, programat la Bruxelles, afirmă oficiali politici de la Paris. 

 

UPDATE 19:00 Un jurnalist american susţine că Washingtonul este implicat în exploziile de la gazoductele Nord Stream / Rusia: Statele Unite trebuie să răspundă

UPDATE 18:33 Zelensky, întâlnire cu Regele Charles

UPDATE 18:00 Anchetatorii zborului MH17: Există “Indicii puternice” că Putin a aprobat furnizarea rachetei care doborât avionul 

 

Anchetatorii au declarat că există “indicii puternice” că Putin a aprobat personal transferul rachetei către separatiştii pro-ruşi în timpul luptelor din estul Ucrainei în 2014, citând convorbiri telefonice interceptate.

 

Dar ancheta este suspendată deoarece “toate pistele au fost epuizate” în cazul doborârii avionului, care a dus la moartea tuturor celor 298 de persoane aflate la bord.

 

Anunţul vine la mai puţin de trei luni după ce un tribunal olandez a condamnat doi ruşi şi un ucrainean pentru uciderea celor aflaţi la bordul MH17, după ce i-a judecat în absenţă. 

 

UPDATE 17:00 Rusia avertizează că activităţile SUA, inclusiv susţinerea Ucrainei, afectează Tratatul nuclear  

Administraţia Vladimir Putin avertizează că aplicarea Noului Tratat de Reducere a Armamentului Strategic este afectată de politicile Statelor Unite şi de obiectivul învingerii “strategice” a Rusiei în Ucraina, în contextul acuzaţiilor Washingtonului la adresa Moscovei.

 

UPDATE 16:45 Scholz susţine sancţionarea Rusiei, dar nu vrea să participe la “competiţia” înarmării Ucrainei 

Uniunea Europeană intenţionează să intensifice sancţiunile împotriva Rusiei, din cauza invaziei militare în Ucraina, a afirmat miercuri cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, subliniind însă că Berlinul nu vrea să participe la “competiţia” pentru furnizarea de armament. 

 

UPDATE 16:00 Zelenski în Regatul Unit: Libertatea va învinge, ştim că Rusia va pierde 

 

Zelenski a spus că ucrainenii şi britanicii au apărat libertatea în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

 

„Poporul nostru a trecut prin crize şi totuşi a rezistat. Libertatea va învinge”, a spus el în aplauze: „ştim că Rusia va pierde”.

 

Zelenski a adăugat că Ucraina “va ieşi întotdeauna învingătoare din calea răului”, fiind din nou întâmpinat cu o rundă de aplauze, relatează BBC.

 

“Este în centrul tradiţiilor noastre, dar şi al vostru”, le-a spus parlamentarilor în Westminster Hall.

 

“Rusia va pierde. Marea Britanie mărşăluieşte alături de noi spre cea mai importantă victorie din viaţa noastră. După ce vom câştiga împreună, orice agresor va şti ce îl aşteaptă dacă atacă ordinea internaţională”, a afirmat preşedintele ucrainean.

 

Zelenski a făcut apel la parlamentari şi la întreaga lume pentru avioane de luptă pentru Ucraina.

 

Deşi aliaţii occidentali au intensificat livrările de armament greu, rachete cu rază lungă de acţiune şi tancuri către Ucraina în ultimele luni, aceştia au refuzat până acum să furnizeze avioane de luptă moderne.

 

Totodată, preşedintlee Ucrainei a lăudat sancţiunile britanice împotriva Rusiei, dar a spus că acestea trebuie să continue până când Kremlinul nu-şi va mai putea finanţa complet războiul împotriva Ucrainei.

 

“Aceasta va fi noua realitate a lumii libere”, adaugă el.

 

La această oră, discursul lui Zelenski în Parlamentul britanic s-a încheiat, urmând să meargă către Palatul Buckingham pentru a se întâlni cu regele. 

 

UPDATE 15:30 Zelenski mulţumeşte Marii Britanii pentru sprijinul oferit Ucrainei şi vrea noi sancţiuni contra Rusiei 

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a mulţumit poporului britanic, în discursul rostit în Parlamentul de la Londra, pentru asistenţa militară acordată Ucrainei în scopul respingerii invaziei militare ruse şi a exprimat speranţa că solidaritatea va continua. 

“Londra a fost de partea Kievului din prima zi a invaziei. Rusia va pierde. Marea Britanie merge alături de noi spre cea mai importantă victorie a vremurilor noastre. Orice agresor va pierde. După ce vom câştiga împreună, orice agresor va şti ce îl aşteaptă dacă atacă ordinea internaţională”, a susţinut Zelenski, potrivit BBC, în discursul rostit în Camera Comunelor, Camera inferioară a Parlamentului britanic.

 

În acelaşi timp, preşedintele Ucrainei a insistat pentru aplicarea de noi sancţiuni împotriva Rusiei, pentru a bloca abilitatea Moscovei de finanţare a ofensivei în Ucraina.

 

Vizita lui Zelenski la Londra intervine într-un moment crucial pentru Ucraina, în contextul riscurilor intensificării ofensivei militare ruse. Discuţiile probabil vizează noile tactici militare, în contextul în care Statele Unite, Marea Britanie şi Uniunea Europeană furnizează masiv armament Ucrainei.

 

Rusia acuză naţiunile occidentale de implicare directă în războiul din Ucraina, în contextul deciziei privind transferul de tancuri avansate. Statele Unite, Germania şi Franţa au semnalat în mai multe rânduri că, deşi furnizează armament Ucrainei pentru respingerea invaziei militare ruse, vor să evite riscurile izbucnirii unui război între NATO şi Rusia. 

 

UPDATE 13:21-Zelenski aterizează la Londra. Îl întâlneşte pe premierul Rishi Sunak

 

UPDATE 13:02-Regatul Unit va antrena piloţi ucraineni, marinari şi va furniza Kievului arme cu rază mai lungă de acţiune.Declaraţia indică faptul că Occidentul ar putea furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei 

 

UPDATE 12:13 -Ministerul Apărării din Regatul Unit: Este puţin probabil ca Rusia să încerce traversarea prin asalt a fluviului Nipru.

 

UPDATE 11:00 Ucrainenii s-ar putea retrage din Bakhmut pentru a-şi consolida apărarea în alte regiuni

Liderii ucraineni ar putea decide retragerea militarilor din oraşul asediat Bakhmut pentru a reduce pierderile şi pentru a-şi consolida apărarea în alte regiuni care ar putea fi atacate de ruşi.

UPDATE 10:00 Zelenski va efectua miercuri o vizită surpriză în Marea Britanie

Preşedintele ucrainean se va afla miercuri pe teritoriul britanic, aceasta fiind prima sa călătorie în Marea Britanie de la începutul războiului, anunţă Sky News.

UPDATE 8:31 – UE va lansa Centrul de analiză  pentru a lupta împotriva campaniilor de dezinformare 

UPDATE 7:45  – Ţările nordice se opun participării atleţilor din Rusia şi Belarus la Jocurile Olimpice.

„Acum nu este momentul potrivit să ne gândim la întoarcerea lor; aceasta este poziţia noastră”, se arată în declaraţia comună a comitetelor din Suedia, Danemarca, Finlanda, Islanda şi Norvegia. 

UPDATE 06:00 – Biden către Congres: SUA vor fi alături de Ucraina „atât timp cât este nevoie”.

Preşedintele american Joe Biden s-a angajat să sprijine Ucraina atâta timp cât va fi nevoie în timpul discursului său anual privind starea Uniunii, pe măsură ce războiul total al Rusiei se apropie de aniversarea de un an pe 24 februarie.  

 

UPDATE 03:00 Blinken şi Kuleba poartă discuţii

Într-un apel telefonic, ministrul de externe Dmytro Kuleba a discutat cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken, despre necesitatea trimiterii unui nou ajutor militar şi aplicarea unor noi sancţiuni mai drastice Rusiei.

UPDATE 01:30 Ruşii continuă atacurile în regiunea Sumi

Forţele ruse au atacat şapte comunităţi din Regiunea Sumi, ucigând un civil, a raportat Administraţia Militară a Regiunii Sumi.

Rezumatul zilei

  • Miniştrii apărării din Ţările de Jos, Danemarca şi Germania au emis o declaraţie comună pe 7 februarie, spunând că cele trei ţări vor furniza Ucrainei cel puţin 100 de tancuri de luptă Leopard 1.
  • Înarmarea Ucrainei nu va escalada războiul. Reticenţa de a face acest lucru va degenera lupta, arată oficialii ucraineni într-un comunicat prin care contrazic îndoielile scepticilor.
  • Rusia atacă o unitate industrială din Harkov. 10 rachete S-300 au lovit zona centrală a oraşului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].