Papa cere eliberarea cubanezilor arestaţi în timpul protestelor din 2021. Cum au reacţionat autorităţile de la Havana

„Papa Francisc speră că autorităţile cubaneze vor elibera şi vor acorda amnistia persoanelor arestate şi condamnate după protestele istorice care au avut loc în 2021”, a declarat cardinalul Beniamino Stella, care a călătorit pe insulă în calitate de trimis special al pontifului.

Potrivit unor grupuri neguvernamentale, aproximativ 1.300 de persoane au fost arestate în urma protestelor. Unele dintre demonstraţii au devenit violente, inclusiv jafuri şi revolte, iar o persoană a fost ucisă. Autorităţile au raportat aproximativ 700 de sentinţe pronunţate legate de proteste, cu pedepse variind de la amendă şi muncă în folosul comunităţii până la până la 30 de ani de închisoare pentru răzvrătire.

Protestele au avut loc pe fondul unei crize economice severe, penurii şi pene de curent. Grupurile pentru drepturile omului şi unele guverne, inclusiv Washington, au criticat dur insula pentru ceea ce considerau reprimarea demonstraţiilor libere ale cubanezilor.

Între timp, Havana susţine că nu a reprimat oponenţii, ci doar a pedepsit activităţi ilegale precum revoltele, vandalismul şi sediţia.

Biserica Catolică are influenţă politică în Cuba şi cu alte ocazii mijlocit cu succes eliberarea oponenţilor guvernului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].