Cuplurile infertile din Constanţa, ajutate de primărie cu vochere pentru fertilizarea in vitro

Imaginea articolului Cuplurile infertile din Constanţa, ajutate de primărie cu vochere pentru fertilizarea in vitro

Cuplurile infertile din Constanţa, ajutate de primărie cu vochere pentru fertilizarea in vitro

Primăria Constanţa vrea să acorde vouchere de 10.000 de lei cuplurilor infertile pentru fertilizarea in vitro. Proiectul de hotărâre, care urmează să fie votat vineri de consilierii locali, vine ca o soluţie la scăderea natalităţii, susţin autorităţile locale.

Primăria Constanţa a decis să acorde vouchere de 10.000 de lei pentru 100 de cupluri infertile.

„Încercăm să găsim soluţii la problema infertilităţii, o problemă la nivelul întregii Românii, la nivelul întregii Europene de altminteri, nu doar la noi la Constanţa. Este adevărat că în ultimii ani natalitatea a scăzut, iar soluţia pe care o propun specialiştii în infertilitate este aceasta, fertilizarea in vitro. Ei spun că are cea mai mare rată de succes, motiv pentru care s-a luat hotărârea introducerii acestui proiect pe ordinea de zi – vouchere în valoare de un milion de lei, 10.000 de lei de cuplu. 100 de cupluri vor putea să beneficieze de aceste vouchere”, a delclarat, pentru MEDIAFAX, Adriana Teodoru, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa.

Aceasta a adăugat că, deşi cifrele în ceea ce priveşte natalitatea în judeţul de la malul mării nu sunt îngrijorătoare, totuşi se poate observa un trend descendent în ceea ce priveşte numărul de naşteri anuale.

„Cifrele natalităţii în Constanţa nu sunt foarte îngrijorătoare, dar, într-adevăr, natalitatea a scăzut de la an la an. Din 2017 încoace, cu 100, 200, 500 de persoane, motiv pentru care este nevoie să luăm măsuri sau să încercăm măcar să reechilibrăm balanţa. Sunt primii paşi pe care noi îi facem. În funcţie de felul în care vom vedea că va reacţiona practic societatea din Constanţa şi de nevoile societăţii constănţene în 2021 vom vedea dacă vom creşte numărul, suma şi vom extinde acest program”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa.

În cazul în care numărul de solicitări depăşeşte bugetul alocat, cei care vor beneficia de acest ajutor vor fi aleşi prin extragere publică, urmând să fie făcută o listă de aşteptare de maximum 100 de cazuri.

Un model pentru Primăria Constanţa a fost Laura, o tânără de 34 de ani, care a născut doi copii prin fertilizare in vitro.

După ce a încercat de mai multe ori să aibă un copil, Laura-Ioana Dura a început, la 26 de ani, să se gândească la fertilizarea in vitro. Era una dintre puţinele soluţii pe care le mai avea pentru a aduce pe lume un copil. Primul său băiat s-a născut în urmă cu doi ani, după două încercări nereuşite, care au costat-o pe constănţeancă, în total, peste 20.000 de euro.

„Povestea noastră începe în 2012, când am încercat pentru prima oară să concepem un copil. După mai multe încercări am constatat că nu reuşim. Am făcut mai multe vizite, la mai mulţi medici unde ni s-a dat diagnosticul de infertilitate primară. Soluţia noastră salvatoare era fertilizarea in vitro, pe care nu am reuşit să o susţinem financiar din propriile fonduri. Însă am apelat la bancă, am făcut un credit şi aşa a început drumul nostru, pe această cale. Noi am făcut trei intervenţii, în total ne-a ajuns undeva la peste 20 de mii de euro. Prima, care ne-a costat undeva la 7 mii, 8 mii de euro, a fost susţinută dintr-un credit, apoi văzând cum stă treaba, că nu am reuşit din prima încercare, am strâns cureaua, am făcut mari sacrificii şi următoarele proceduri le-am susţinut din bani proprii, cu ajutorul rudelor, părinţilor, în măsura în care au putut să ne ajute”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Laura.

Însă procedura de fertilizare in vitro poate costa şi mai mult de atât, dacă este nevoie şi de alte intervenţii, povesteşte tânăra: „Se poate să coste şi mai mult, depinde de ce proceduri se fac înainte de fertilizarea in vitro propriu zisă. Se pot face proceduri de clipsare de trompe uterine, operaţie de varicocel, dacă e problemă pe cale masculină. Sunt tot felul de alte proceduri de care noi nu am avut nevoie, însă, dacă era nevoie de ele, erau costuri în plus”.

După ce a născut primul băieţel, Laura a început să militeze pentru ajutarea cuplurilor infertile, alături de un ONG. Aşa a ajuns şi la Primăria Constanţa, unde a făcut lobby pentru ca municipalitatea să se implice în ajutorarea celor care nu pot avea copii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!


Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].



 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *