Putin afirmă că avut discuţii “importante” cu Xi Jinping şi nu crede că Ucraina va accepta planul chinez

“Am avut un schimb de puncte de vedere foarte important şi direct asupra perspectivelor dezvoltării relaţiilor ruso-chineze. Sunt convins că vom continua dezvoltarea cooperării pentru promovarea intereselor la nivel reciproc”, a declarat Vladimir Putin, conform cotidianului Le Monde.

Liderul de la Kremlin a salutat planul de pace propus de Beijing, dar s-a declarat convins că Ucraina nu îl va accepta. “Noi apreciem că numeroase puncte ale planului de pace propus de China pot servi ca bază pentru soluţionarea pe cale paşnică, atunci când vor fi pregătiţi Occidentul şi Kievul. Cu toate acestea, nu observăm în acest moment disponibilitate în acest sens din partea lor”, a precizat Vladimir Putin după întâlnirea cu Xi Jinping.

Anterior, preşedintele Xi Jinping a afirmat că Administraţia de la Beijing va continua să acorde “prioritate parteneriatului strategic global între China şi Rusia”.

Administraţia de la Washington l-a îndemnat, luni, pe preşedintele Chinei, Xi Jinping, să ceară retragerea totală a trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei, reafirmând că un armistiţiu în acest moment nu ar fi adecvat, întrucât ar confrma ocupaţia militară rusă. “Îl încurajăm pe preşedintele Chinei să insiste pentru acest punct esenţial, retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei, în conformitate cu prevederile Cartei ONU”, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă. “Suntem preocupaţi că Administraţia Chinei va reafirma apeluri pentru un armistiţiu astfel încât trupele ruse să rămână pe teritoriul suveran al Ucrainei. Orice armistiţiu care nu abordează retragerea trupelor ruse din Ucraina ar ratifica ocupaţia ilegală a Rusiei”, a afirmat John Kirby.

Ministerul chinez de Externe a prezentat recent un proiect privind un “plan de pace” între Kiev şi Moscova. Beijingul a propus un armistiţiu durabil şi negocieri de pace, prin susţinerea principiului respectării “suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale”. În acelaşi timp, China a insistat pentru tratarea cu seriozitate a “intereselor legitime de securitate ale tuturor naţiunilor”, sugerând susţinere pentru argumentaţia Rusiei privind obţinerea de garanţii de securitate din partea Statelor Unite şi NATO. “Toate părţile ar trebui să susţină Rusia şi Ucraina spre o singură direcţie, ajungerea la un armistiţiu complet. Toate părţile trebuie să rămână raţionale, să demonstreze reţinere şi să evite amplificarea conflictului, înrăutăţirea crizei sau chiar ieşirea conflictului de sub control”, a subliniat Ministerul de Externe de la Beijing, insistând pentru eforturi de evitare a unui conflict nuclear. Deşi a salutat iniţiativa de pace avansată de China, Rusia a insistat pentru recunoaşterea anexării regiunilor din sud-estul Ucrainei, în timp ce Ucraina a condiţionat orice armistiţiu între armata ucraineană şi forţele militare ruse de revenirea la frontierele Ucrainei din anul 1991. Naţiunile Unite au salutat iniţiativa de pace a Chinei, catalogând-o drept o “contribuţie importantă”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].