Italia blochează accesul utilizatorilor la ChatGPT. De ce se tem autorităţile italiene

Autoritatea Italiană pentru Protecţia Datelor a declarat că ia măsuri provizorii „până când ChatGPT respectă confidenţialitatea”, inclusiv limitarea temporară a compania de la prelucrarea datelor utilizatorilor italieni.

OpenAI cu sediul în SUA, care a dezvoltat chatbot-ul, susţine că a dezactivat ChatGPT pentru utilizatorii italieni, la cererea guvernului. Compania consideră că practicile sale respectă legile europene privind confidenţialitatea şi speră să facă ChatGPT disponibil din nou cât mai curând.

„În timp ce unele şcoli şi universităţi din întreaga lume au blocat ChatGPT din reţelele lor din cauza preocupărilor legate de plagiatul studenţilor, acţiunea Italiei este prima restricţie la scară naţională a unei platforme AI de către o democraţie”, a declarat Alp Toker, directorul grupului de advocacy NetBlocks.

Organismul de supraveghere italian a spus că OpenAI trebuie să raporteze în termen de 20 de zile ce măsuri a luat pentru a asigura confidenţialitatea datelor utilizatorilor sau se confruntă cu o amendă de până la 20 de milioane de euro.

„Investigaţia noastră a constatat, de asemenea, că 1,2% dintre utilizatorii ChatGPT ar fi putut avea date personale compromise. Totuşi, credem că numărul de utilizatori ale căror date au fost de fapt dezvăluite altcuiva este extrem de scăzut şi i-am contactat pe cei care ar putea fi afectaţi”, a declarat compania americană.

Organismul de supraveghere al confidenţialităţii din Italia, cunoscut sub numele de Garante, a pus la îndoială dacă OpenAI are o justificare legală pentru „colectarea şi prelucrarea masivă a datelor cu caracter personal” utilizate pentru antrenarea algoritmilor platformei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].