Analiză: De ce trebuie să vindem motorina, energia şi gazul la preţuri aliniate la UE
România importă 70% din petrolul pe care îl consumă, aduce de peste graniţe 30% din motorina necesară alimentării maşinilor care merg pe drumurile ei, este importatoare de energie şi de gaze naturale. Singura piaţă cu şanse reale de independenţă energetică este cea de gaze naturale, unde gazul din Marea Neagră ar putea contribui la acoperirea cererii interne.
Teoretic, decuplarea pieţelor de energie de la pieţele europene sau internaţionale nu este imposibilă, dar atunci România ar trebui să se descurce prin propriile forţe, lucru pe care nu îl poate face din motivul că intern nu produce petrolul, energia şi gazul de care are nevoie.
Singura piaţă cu şanse reale de independenţă energetică este cea de gaze naturale, unde gazul din Marea Neagră ar putea contribui la acoperirea cererii interne. Şi producţia de energie ar putea reveni din zona de importuri, dacă măcar o parte din proiectele de producţie puse pe hârtie ar deveni realitate. Pe zona de carburanţi, România nu are şase să devină independentă de importuri din cauză că evoluţia producţiei interne de petrol nu îi permite acest lucru.
„Noi putem să avem energie pe care să o dăm aproape gratis. Putem să avem litrul la pompă un leu, la cât petrol avem“, a declarat în cadrul unei emisiuni Călin Georgescu, candidatul care a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din România, alegeri anulate de către Curtea Constituţională a României.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].