Autorităţile vor să construiască un centru pentru găzduirea persoanelor cu dizabilităţi

Autorităţile din judeţul Maramureş vor să construiască în oraşul Baia Mare un centru pentru găzduirea persoanelor cu dizabilităţi aflate în grija familiilor. Proiectul privind înfiinţarea Centrului Respiro a fost aprobată vineri de consilierii judeţeni şi autorităţile urmează să se înscrie la selecţia publică de proiecte în cadrul Programelor de Interes Naţional în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.

Clădirea care va adposti centru se află în Baia Mare şi va fi reabilitată cu banii alocaţi prin proiect. În centru vor fi găzduite persoanele cu handicap care rămân temporar fără însoţitor.

„Consider că este o propunere foarte bună având în vedere că, la ora actuală, la nivelul judeţului nostru nu avem un astfel de serviciu care să vină atât în sprijinul persoanelor adulte cu dizabilităţi grave, cât şi al asistenţilor personali profesionişti. Pe perioada absenţei temporare a asistentului personal, fie din cauza unei probleme de sănătate a acestuia fie că se află în concediu de odihnă, angajatorul are obligaţia de a-i asigura persoanei cu dizabilităţi un înlocuitor. Iată că, dacă în prezent sunt situaţii în care nu se poate respecta acest lucru, în viitor, în astfel de cazuri, persoana respectivă va putea fi găzduită în acest centru Respiro”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Ionel Bogdan.

Centrul Respiro va fi un proiect pilot care va avea o capacitate de cel puţin patru locuri, iar camerele vor fi dotate cu câte un pat. Valoarea totală a proiectului este de 1.483.023 lei, din care sunt 552.000 fonduri nerambursabile.

Conform statisticii, în judeţul Maramureş sunt 17.666 de persoane adulte încadrate într-un grad de handicap. Din total, 5.928 de persoane au nevoie de un asistent personal şi doar 2.768 de adulţi beneficiază de serviciile acestuia.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].