Studiu: Mai mult de jumătate dintre victimele afectate de ransomware au plătit răscumpărarea

Potrivit unui comunicat al companiei, ransomware este un tip de malware pe care infractorii cibernetici îl folosesc pentru a extorca bani. Acesta restricţionează accesul la date până la plata răscumpărării, utilizând criptarea sau blocând utilizatorii.

Raportul Kaspersky, „Consumer appetite versus action: The state of data privacy amid growing digital dependency”, a constatat că pentru aproximativ un sfert dintre respondenţi (26%) pierderea financiară estimată a fost mai mică de 100 USD, dar pentru 9%, costurile totale sunt între 2.000 şi 4.999 USD.

Procentul victimelor care au plătit răscumpărarea pentru a primi din nou acces la datele lor, pe parcursul anului trecut, a fost cel mai ridicat în rândul celor cu vârste cuprinse între 35 şi 44 de ani, două treimi dintre aceştia (65%) recunoscând că au plătit. Făcând o comparaţie, puţin peste jumătate (52%) dintre cei cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani şi doar 11% dintre cei cu vârsta peste 55 de ani au recurs la această abordare, ceea ce arată că utilizatorii mai tineri au mai multe şanse să plătească o răscumpărare decât cei peste 55 de ani.

Indiferent dacă au plătit sau nu, doar 29% dintre victime au reuşit să primească toate fişierele criptate sau blocate în urma unui atac. Jumătate (50%) au pierdut doar câteva dintre fişiere, 32% au pierdut o cantitate semnificativă, iar 18% au pierdut un număr mic de fişiere. Între timp, 13% dintre cei care au experimentat un astfel de incident şi-au pierdut aproape toate datele.

„Aceste date arată că am identificat un procent semnificativ de utilizatorii care au plătit o răscumpărare pentru datele lor în ultimele 12 luni. Dar predarea banilor nu garantează returnarea datelor şi nu face altceva decât să încurajeze infractorii cibernetici să continue cu această practică. Prin urmare, recomandăm întotdeauna celor afectaţi de ransomware să nu plătească, deoarece aceşti bani susţin acest sistem infracţional”, a declarat Marina Titova, Head of Consumer Product Marketing la Kaspersky.

„Cel mai bine ar fi să se asigure că investesc de la bun început în protecţia şi securitatea dispozitivelor personale şi că realizează un backup în mod regulat al tuturor datelor. Acest lucru va face ca atacul în sine să fie mai puţin interesant sau profitabil pentru infractorii cibernetici, reducând utilizarea practicii şi conturând un viitor mai sigur pentru utilizatorii web”, a adăugat aceasta.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].