COMENTARIU Lelia Munteanu | În ce condiţii s-ar putea graţia Netanyahu. Un scenariu trumpist

Nu-mi iese din minte felul în care Reuven Riviln i-a încredinţat lui Netanyahu mandatul de formare a Guvernului: trimiţându-i-l prin şeful cancelariei prezidenţiale la reşedinţa din Balfour, fără ca măcar să-l prevină.

Dacă preşedintele Israelului a făcut un gest în flagrant dezacord cu propria sa conştiinţă (ceea ce a ţinut, fără vorbe, să sublinieze), de ce n-a demisionat?

De-aici intrăm în teritoriul teoriilor trumpianiste. Din 1 aprilie, la ministerul Justiţiei e vacanţă. Orice decizie care ar trebui luată la nivel de ministru al Justiţiei cade în competenţa prim-ministrului, inclusiv întocmirea unui dosar şi a unei proceduri de graţiere. Iar graţierea poate fi acordată de Preşedinte sau, în lipsa acestuia, de Knesset. Preşedintele legislativului e Yarin Levine, omul lui Bibi. Dar, ca să se intre pe făgaşul graţierii, Netanyahu ar trebui să-şi recunoască vinovăţiile penale. Ceea ce nu va face în ruptul capului.

Un alt scenariu politic fantasmagoric e ca – după ce mandatul Preşedintelui expiră (mai precis în iulie) – Marele Bibi să se mulţumească să-i ia locul. Adică să accepte o funcţie ceremonială. Cel mai longeviv premier al Israelului, dedulcit cu Puterea, nu va accepta asta în viitorul previzibil.   

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].