Scandal izbucnit din cauza Templului din Ierusalim.19 state au renunţat la o rezoluţie importantă

19 state au renunţat miercuri să mai ofere suport pentru rezoluţia Naţiunilor Unite care ignoră legăturile evreieşti cu Domul Stâncii, raportează Times of Israel. Rezoluţia referitoare la Templul din Ierusalim a fost una din cele trei rezoluţii are alcătuiesc ”Pachetul Palestinian”, adoptat anual de Adunarea Generala a ONU. Celelalte două rezoluţii condamnă anexarea israeliană a Înălţimilor Golan şi solicită intensificarea eforturilor israelienilor şi palestinienilor de a pune capăt conflictului religios.  

Toate cele trei rezoluţii au fost adoptate cu o marjă copleşitoare. Cu toate acestea, rezoluţia privind status quo-ului istoric al templului a înregistrat o scădere notabilă privind suportul ei.   129 de state au votat în favoarea rezoluţiei faţă de 148 în 2018. 

Printre statele care au refuzat să mai sprijine rezoluţia sunt Republica Cehă şi Ungaria. Austria, Brazilia, Germania, India, Kenya, Ţările de Jos, Ucraina şi Regatul Unit care au votat favorabil s-au abţinut în acest an. 

Pentru israelieni de religie iudaică, Muntele Templului este cel mai sfânt loc din lume fiindcă anterior.Pe locul acesta,    patriarhului iudaismului, Avraam, i-a fost testată credinţa când Yawheh i-a ordonat să-şi sacrifice singurul fiu, Isaac. Aici a fost sconstruit Templul lui Solomon de către iudei în anul 957 î.e.n. Templul a fost distrus de babilonieni în anul 587 î.e.n, iar poporul iudeu a fost luat în captivitate. În anul  516 î.e.n., după ce perşii i-au eliberat pe iudei, Zorobabel a construit cel de-al doilea templu, fiind renovat de Irod cel Mare în anii 37-4 î.e.n. Cel de-al doilea Templu a fost distrus de romani în anul 70 e.n., drept răzbunare pentru revolta iudaică. 

După ce musulmanii Califatului Omediad au invadat teritoriul de azi al Israelului, aceştia au construit Domul Stâncii în anii 688-692, cunoscut ca Haram al-Sharif  sau Qubbat aṣ-Ṣakhra. Pe lângă acesta au fost construite Moscheea al-Aqsa în 705. Pentru musulmani, Templul din Ierusalim este considerat al doilea cel mai sfânt loc după Mecca şi Medina, fiind un loc pe care Mahomed l-a vizitat, călare pe un armăsar zburător numit Buraq, cu care a zburat apoi spre rai. 

Din 1967, Israelul a intenţionat să restaureze prezenţa evreiască pe Muntele Templului şi să construiască cel de-al treilea templu. Dar din cauza războiului de şase zile din 1967, Muntele Templului a intrat sub administraţie iordaniană, fiind cel mai sensibil loc de pe planetă, cu risc crescut de a declanşa un conflit religios. Al-Aqsa şi Domul Stâncii au fost renovate de patru ori de către dinastia haşemite în timpul secolului al XX-lea.

Fostul prim-ministru israelian a avut printre intenţiile de a muta capitala Israelului de la Tel Aviv la Ierusalim şi construirea celui de-al treilea templu. 

Rezultatele votului arată un semn de îmbunătăţire dintre Israel şi statele naţionaliste şi conservatoare din Europa de Est, ca Ungaria şi Austria, dar şi statele liberale ca Germania şi Marea Britanie.  

Într-o declaraţie pentru The Times of Israel cu privire la rezultatele rezoluţiei de la Ierusalim, ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a deplâns că „majoritatea automată din ONU care votează în favoarea deciziilor pro-palestiniene este ruşinoasă şi face ca ONU să fie irelevantă şi fără influenţă reală.”

„Dar faptul că alte 19 ţări au făcut alegerea corectă şi şi-au dat seama că o rezoluţie distorsionată şi falsă nu poate fi susţinută este o evoluţie pozitivă pe care trebuie să o încurajăm”, a continuat el. „Mai este un drum lung de parcurs, dar schimbarea votului de aseară a fost importantă şi nu există nicio îndoială că va afecta şi mai multe voturi în viitor”.

Cu toate acestea, nicio ţară arabă nu a votat să se opună sau să se abţină la rezoluţie, inclusiv cei mai noi aliaţi ai Israelului, Emiratele Arabe Unite, Bahrain şi Maroc, care au fost de acord să normalizeze relaţiile cu statul evreu anul trecut.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].