O limbă folosită zilnic de 70.000 de oameni a devenit oficială la Bruxelles

Limba irlandeză a fost inclusă în tratatele Uniunii Europene din 2007, dar numai începând de anul acesta a fost promovată la statutul de limbă oficială de lucru la Bruxelles.

Imaginea articolului O limbă folosită zilnic de 70.000 de oameni a devenit oficială la Bruxelles

Irlandeza, folosită de 70.000 de oameni, a devenit limbă oficială la Bruxelles

Irlandeza este una din cele trei limbi celtice actuale, alături de cea din Scoţia şi cea din insula Man şi are statutul constituţional de „primă limbă oficială” în Republica Irlanda.

În prezent sunt circa 1,6 milioane de vorbitori de irlandeză, dintre care se estimează că numai 70.000 folosesc zilnic această limbă. Cei mai mulţi trăiesc în vestul Irlandei, în regiunile denumite oficial Gaeltacht. 

Ministrul de stat irlandez pentru Europa, Thomas Byrne, a declarat că schimbarea dă speranţe pentru o posibilă renaştere a limbii irlandeze.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].