Criza din Ucraina. Discuţii tensionate între SUA şi Rusia la Geneva. Statele Unite propun Rusiei îmbunătăţirea stabilităţii strategice

UPDATE: Statele Unite au propus Rusiei, la reuniunea de la Geneva, măsuri de îmbunătăţire a stabilităţii strategice, fiind abordată inclusiv tema sistemelor balistice, în timp ce delegaţia rusă a insistat pentru obţinerea unor garanţii juridice din partea Alianţei Nord-Atlantice.

 

Negocierile de securitate de la Geneva au durat aproape opt ore. „Au fost discuţii sincere şi directe”, a declarat subsecretarul de Stat american Wendy Sherman, care a condus delegaţia Statelor Unite. „Am prezentat o serie de idei prin care ambele ţări pot acţiona în sensul intereselor de securitate şi pentru îmbunătăţirea stabilităţii strategice. Statele Unite au propus o nouă întâlnire, pentru a discuta mai detaliat aceste teme bilaterale”, a precizat Wendy Sherman, conform cotidianului Le Figaro. Printre propuneri figurează stabilirea de limite reciproce în privinţa instalării sistemelor balistice în Europa.

Wendy Sherman a subliniat că Rusia “nu poate dicta termenii politicilor externe ale altor ţări” şi nici modul în care se extinde Alianţa Nord-Atlantică. „Un atac asupra Ucrainei ar genera costuri şi consecinţe semnificative”, a avertizat oficialul american, subliniind că delegaţia Moscovei nu a oferit niciun răspuns la solicitarea de a reduce presiunile militare asupra Ucrainei. Întrebată dacă oficialii ruşi au oferit asigurări că Ucraina nu va fi atacată, Wendy Sherman a precizat: „Nu cred că ştim răspunsul la această întrebare”.

Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe şi şeful delegaţiei ruse la negocierile de la Geneva, a insistat pentru primirea de garanţii de securitate din partea NATO şi a dat asigurări că nu Rusia nu va ataca Ucraina. „Le-am explicat colegilor noştri americani că nu avem nicio intenţie de a ataca Ucraina. Nu există niciun motiv de escaladare a crizei din acest punct de vedere”, a declarat Serghei Riabkov, potrivit agenţiei Sputnik.

Discuţiile dintre adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Ryabkov şi adjunctul secretarului de stat american Wendy Sherman au început la Geneva, în condiţiile în care relaţiile dintre SUA şi Rusia sunt cele mai tensionate de la încheierea Războiului Rece, în urmă cu trei decenii, potrivit Reuters.

 

Cei doi au avut doar un scurt contact vizual atunci când au pozat înainte de începerea discuţiei. „Discuţiile promit să fie lungi şi substanţiale“, a scris pe Twitter misiunea diplomatică rusă de la Geneva, cu o fotografie a celor doi negociatori principali în faţa steagurilor lor naţionale.

 

Sherman a declarat că “SUA vor asculta preocupările Rusiei şi le vor împărtăşi pe ale noastre” într-un tweet anterior de la Geneva, adăugând că nicio discuţie privind securitatea europeană nu va avea loc fără prezenţa altor aliaţi. 

 

Discuţiile vor continua în cadrul întâlnirilor de la Bruxelles şi Viena în cursul acestei săptămâni.

 

Sherman şi Ryabkov au organizat duminică seara la Geneva un dineu de lucru cu cei mai importanţi oficiali militari din delegaţiile lor, înainte de negocierile oficiale de luni, pentru a discuta cererile Moscovei. Aceste cereri au fost stabilite luna trecută în două proiecte de tratate, unul cu SUA şi unul cu NATO. O mare parte din conţinutul lor este inacceptabil pentru Washington şi alianţă, cel mai important fiind angajamentul că Ucraina nu va fi niciodată membră a NATO.

 

Aproape 100.000 de soldaţi ruşi sunt adunaţi la graniţa cu Ucraina, în pregătirea pentru ceea ce Washingtonul şi Kievul spun că ar putea fi o nouă invazie, la opt ani după ce Rusia a confiscat peninsula Crimeea de la fosta republică sovietică.

 

Rusia neagă planurile de invazie şi a declarat că răspunde la ceea ce numeşte comportament agresiv din partea alianţei militare NATO şi a Ucrainei, care a înclinat spre Vest şi aspiră să adere la NATO.

 

Cele două ţări sunt, de asemenea, în dezacord în ceea ce priveşte desfăşurarea de trupe ruseşti în Kazahstan după o revoltă care a avut loc acolo săptămâna trecută, sprijinul acordat de Rusia Belarusului în criza migranţilor de la graniţa cu UE şi ceea ce Washingtonul consideră că Rusia foloseşte livrările sale de gaz către Europa pentru a obţine influenţă politică asupra vecinilor săi. citeste mai departe

 

Întrucât Ucraina nu este membră NATO, nu ar putea conta pe membrii alianţei pentru a o apăra. Dar preşedintele american Joe Biden l-a avertizat în repetate rânduri pe preşedintele rus Vladimir Putin că Statele Unite şi aliaţii europeni vor impune sancţiuni dure dacă Rusia va alege să invadeze Ucraina. Putin a declarat că noi sancţiuni ar putea duce la o “rupere completă a legăturilor”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].