Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. La eveniment au participat preşedintele Iohannis şi membrii cabinetului Ciucă

27 ianuarie a fost aleasă pentru a comemora data la care ultimii prizonieri supravieţuitori din lagărul de concentrare de la Auschwitz au fost eliberaţi de Armata Roşie, în 1945.

Între 1940 şi 1945, aproximativ 1,3 milioane de oameni, în mare parte evrei, au fost deportaţi la Auschwitz de către Germania nazistă, iar 1,1 milioane au fost ucişi. 

În ianuarie 1945, după ce Armata Roşie a lansat ofensiva Vistula-Oder şi a eliberat lagărul, aproape 60.000 de prizonieri au fost forţaţi să plece într-un marş al morţii spre vest. 

Ziua aminteşte de uciderea a şase milioane de evrei şi a altor milioane de rromi, polonezi şi ruşi de către regimul nazist şi colaboratorii săi.  A fost desemnată prin rezoluţia 60/7 a Adunării Generale a Naţiunilor Unite la 1 noiembrie 2005.  

La ceremonia dedicată Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, de la Templul Coral din Bucureşti, au participat 

  • Klaus Iohannis – preşedintele României
  • Marcel Ciolacu – preşedintele camerei Deputaţilor
  • Nicolae Ciucă – prim-ministrul României
  • Silviu Vexler, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti
  • Bogdan Aurescu – ministrul Afacerilor Externe
  • Cătălin Predoiu – ministrul Justiţiei 
  • Vasile Dîncu -ministrul Apărării 
  • Ramona Chiriac – şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România

Ştire în curs de actualizare

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].