Războiul din Ucraina, ziua 113. Ucrainenii nu cedează Severodonetsk: au ignorat ultimatumul rusesc. Statele Unite trimit mai multe arme Kievului / Scholtz vizitează capitala Ucrainei

UPDATE 07:30 Media Germania confirmă: Scholz a plecat la Kiev

Cancelarul german Olaf Scholz a plecat la Kiev, unde astăzi este programat să se întâlnească cu preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky împreună cu premierul italian Mario Draghi şi preşedintele francez Emmanuel Macron: acest lucru este confirmat de un corespondent al postului german Zdf, citând „surse de încredere” . Berlinul a păstrat cât mai secretă călătoria cancelarului în Ucraina. Ieri, purtătorul de cuvânt al lui Scholz, Steffen Hebestreit, nu a vrut să confirme zvonurile despre plecarea sa iminentă.

UPDATE 07:00  Miami vrea să scoată armele de pe străzi pentru a le trimite la Kiev

Consiliul Local din Miami a lansat o iniţiativă care are ca scop scoaterea din circulaţie a armelor, în special a puştilor de asalt semiautomate precum AR-15 şi AK-47, şi a le trimite în Ucraina în apărarea acesteia împotriva invaziei Rusiei. Iniţiativa a fost difuzată folosind hashtag-ul # guns4ukraine. Livrarea armelor a fost stabilită pentru sâmbăta viitoare direct la primărie cu asigurarea că „nu se vor pune întrebări” oricui alege să se alăture şi să predea arma sau puşca. „Armele considerate potrivite şi adecvate vor fi trimise în Ucraina”, a spus Ken Russell pe reţelele sale de socializare, un consilier democrat din Miami care va candida împotriva deputatului republican Maria Elvira Salazar la alegerile din noiembrie pentru districtul douăzeci şi şapte din Florida. În manifestul iniţiativei se precizează că este un „efort de a scoate armele de pe străzi” şi că pentru fiecare armă livrată, proprietarul va primi un card cadou: 50$ pentru un pistol, 100$ pentru o puşcă sau puşcă. şi $ 150 pentru o puşcă de mare putere precum AK-47 sau AR-15.

UPDATE 06:05

Ocupanţii au bombardat regiunea Sumy din elicoptere, omorând o persoană şi rănind alte şase.

UPDATE 05:00 Germania va preda Ucrainei trei lansatoare multiple de rachete MARS

UPDATE 04:00 Guvernul ceh aprobă un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina

Guvernul ceh va da 8 milioane de coroane (350.000 de dolari) Ucrainei. De asemenea, se intenţionează trimiterea de muniţie şi echipamente de protecţie antichimică.

UPDATE 03:00 

Peste 40 de ţări oferă asistenţă în domeniul apărării Ucrainei, a declarat Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken.  Acest lucru ajută la asigurarea victoriei Ucrainei pe câmpul de luptă, precum şi la consolidarea poziţiei sale la masa negocierilor.

UPDATE 02:00 

Germania a îngheţat active ruseşti în valoare de 4,48 miliarde de euro, a declarat Ministrul german de Finanţe, Christian Lindner.

UPDATE 01:00 Casa Albă îi îndeamnă pe cetăţenii americani să nu lupte în Ucraina

Kirby a declarat acest lucru în timp ce a comentat rapoartele privind capturarea a doi foşti militari americani.

“Cred că este un moment bun pentru a vă reaminti că ne opunem ca americanii să meargă în Ucraina şi să se angajeze în luptă în Ucraina”, a spus Kirby.

UPDATE 00:30 

Ucraina va primi lansatoare americane până la sfârşitul lunii iunie, a declarat generalul Mark Milley, în cadrul unui briefing la sediul NATO din Bruxelles

“Până la sfârşitul lunii vom preda sistemele HIMARS, muniţia şi echipajul instruit pentru utilizarea operaţională în apărarea Ucrainei”, a declarat generalul.

De asemenea, Milley a adăugat că, până în prezent, SUA au oferit instruire pentru 420 de ucraineni pe obuziere M777, 300 de ucraineni pe obuziere autopropulsate M109, 129 de ucraineni pe transportoare blindate de trupe M113, alţi 100 pe drone şi 60 pe HIMARS.

Rezumatul zilei

  • Preşedintele SUA Biden a anunţat încă o infuzie de un miliard de dolari în arme pentru Ucraina,
  • Pachetul include sisteme de rachete antinavă, rachete de artilerie, obuziere şi muniţie.
  • Ambasadorul Rusiei la ONU a denunţat ţările occidentale pentru că prin furnizarea de armament Ucrainei doresc continuarea războiului
  • Liderii celor mai mari trei ţări ale Uniunii Europene, Germania, Franţa şi Italia, sunt aşteptaţi la Kiev să îşi arate sprijinul pentru Ucraina
  • Persoanele fizice şi companiile ruseşti folosesc entităţi din Georgia pentru a ocoli sancţiunile occidentale

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].