Proiectul pentru deschiderea curţilor şcolilor a fost readoptat de Parlament

„Între riscurile obezităţii infantile, lipsa infrastructurii sportive publice şi dependenţa dată de ecrane, copiii trebuie să aibă opţiunea desfăşurării unor activităţi recreative în condiţii de siguranţă şi, pe cât posibil, cât mai aproape de casă. Curtea şcolii este locul ideal pentru a oferi copiilor şansa de a se îndrăgosti de sport şi mişcare. Curtea şcolii este şansa unei copilării sănătoase. Salut susţinerea colegilor parlamentari şi solicit directorilor de şcoli şi autorităţilor locale să găsească voinţa şi resursele necesare pentru a permite copiilor accesul gratuit pe terenul de sport din curtea şcolii cu aceeaşi bunăvoinţă cu care găsesc soluţii atunci când închiriază contra cost sala de sport din şcoală”, declară deputatul USR Tudor Pop, iniţiatorul legii.

Proiectul adoptat miercuri de Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, a fost depus de USR în iunie 2022, după ce o primă lege cu obiect similar a fost blocată de Guvernul Ciucă printr-o sesizare la Curtea Constituţională.

„Ca urmare, porţile şcolilor au rămas închise cu lacătul şi milioane de copii au fost forţaţi să se joace în continuare printre maşini, în locuri periculoase. Odată promulgată legea, accesul în spaţiile şi terenurile de sport exterioare ale unităţilor de învăţământ va fi permis şi gratuit tuturor copiilor şi tinerilor cu vârsta peste 18 ani care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional. În termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a legii, unităţile de învăţământ vor fi obligate să introducă în regulamentele de funcţionare prevederi privind accesul şi modul de utilizare a spaţiilor şi terenurilor de sport, precum şi orarul de acces, după orele de program, în zilele libere şi în timpul vacanţelor şcolare. Cu doar 8% dintre români care practică un sport, România este codaşă între statele Uniunii Europene în ceea ce priveşte practicarea sportului şi mişcării. Situaţia a fost agravată de pandemie, când lipsa activităţii fizice şi a relaţionării socio-afective a generat efecte negative asupra dezvoltării şi stării de bine a copiilor, prin inactivitate şi sedentarism, prelungirea timpului de utilizare a diverselor ecrane, afectarea somnului şi alimentaţiei”, se menţionează în finalul comunicatului USR.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].