Populaţia Chinei scade pentru prima dată din 1961

Scăderea, cea mai gravă din 1961, ultimul an al Marii Foamete din China, dă, de asemenea, greutate previziunilor conform cărora India va deveni cea mai populată naţiune din lume în acest an.

Populaţia Chinei a scăzut cu aproximativ 850.000 de persoane, ajungând la 1,41175 miliarde de locuitori la sfârşitul anului 2022, a declarat Biroul Naţional de Statistică al ţării.

Pe termen lung, experţii ONU consideră că populaţia Chinei va scădea cu 109 milioane de locuitori până în 2050, mai mult decât triplul declinului din previziunile anterioare din 2019.

Acest lucru i-a determinat pe demografii interni să deplângă faptul că China va îmbătrâni înainte de a se îmbogăţi, încetinind economia pe măsură ce veniturile scad, în timp ce datoria guvernamentală creşte din cauza costurilor tot mai mari cu sănătatea şi asistenţa socială.

“Perspectivele demografice şi economice ale Chinei sunt mult mai sumbre decât se aşteptau. China va trebui să îşi ajusteze politicile sociale, economice, de apărare şi externe”, a declarat demograful Yi Fuxian. El a adăugat că forţa de muncă în scădere a ţării şi criza forţei de muncă vor exacerba şi mai mult inflaţia ridicată din Statele Unite şi Europa.

Biroul naţional de statistică a declarat că oamenii nu ar trebui să se îngrijoreze în legătură cu scăderea populaţiei, deoarece “oferta globală de forţă de muncă depăşeşte încă cererea”.

Rata de natalitate din China a fost anul trecut de doar 6,77 naşteri la 1.000 de persoane, în scădere faţă de o rată de 7,52 naşteri în 2021 şi marcând cea mai scăzută rată de natalitate înregistrată vreodată.

Rata mortalităţii, cea mai mare din 1974, din timpul Revoluţiei Culturale, a fost de 7,37 decese la 1.000 de persoane, în comparaţie cu rata de 7,18 decese din 2021.

O mare parte din declinul demografic este rezultatul politicii Chinei privind un singur copil, impusă între 1980 şi 2015, precum şi a costurilor foarte mari pentru educaţie, care au descurajat mulţi chinezi să aibă mai mult de un copil sau chiar să aibă vreunul.

Din 2021, guvernele locale au implementat măsuri pentru a încuraja oamenii să aibă mai mulţi copii, inclusiv deduceri fiscale, concedii de maternitate mai lungi şi subvenţii pentru locuinţe. Preşedintele Xi Jinping a declarat, de asemenea, în octombrie, că guvernul va promulga şi alte politici de susţinere.

Cu toate acestea, măsurile de până acum au făcut prea puţin pentru a opri tendinţa pe termen lung.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].