The Washington Post: Discursul lui Biden despre Starea Naţiunii, semnale mixte despre colaborarea cu opoziţia sau sfidarea acesteia

Preşedintele Biden, confruntat cu un Congres vocal şi divizat, a folosit al doilea său discurs despre Starea Naţiunii pentru a evidenţia idei populare, de la crearea de locuri de muncă la serviciile medicale, în tentativa de a-i plasa pe republicani în defensivă şi a se prezenta drept un prieten al cetăţenilor americani de rând. Într-un discurs care prefigurează potenţialul său mesaj de campanie din 2024, Biden şi-a justificat linia politică, li s-a adresat direct angajaţilor de rând şi a încercat să modifice atitudinea alegătorilor despre economie prin prezentarea investiţiilor masive ale Administraţiei sale în infrastructura naţiunii.

“Printr-o abordare care a alternat între apelurile adresate republicanilor de a colabora cu democraţii şi condamnarea politicilor mai puţin populare ale Partidului Republican, Biden a semnalat atât potenţialul unei colaborări, cât şi probabilitatea confruntărilor politice partizane în următorii doi ani”, comentează editorialiştii Toluse Olorunnipa şi Yasmeen Abutaleb într-un articol publicat în cotidianul The Washington Post sub titlul “În discursul despre Starea Naţiunii, Biden a combinat colaborarea între partide cu sfidarea”.

“Pentru prietenii mei republicani, dacă am putut colabora în fosta legislatură a Congresului, nu există niciun motiv să nu putem colabora pentru a avea consens asupra lucrurilor importante şi în acest Congres. Oamenii ne-au transmis un mesaj clar: disputele de dragul disputelor, puterea de dragul puterii şi conflictele de dragul conflictelor nu ne duc nicăieri”, a afirmat Biden în discursul din Congres.

Aceste declaraţii au fost primite cu aplauze, dar tonul politicos a fost înlocuit rapid cu furie, în contextul în care unii congresmani republicani au început să îl întrerupă pe preşedinte cu strigăte de opoziţie. Schimbarea atmosferei s-a produs în contextul în care republicanii s-au disociat de afirmaţiile lui Biden într-o serie de probleme precum criza generată de fentanil sau problema datoriei suverane, iar preşedintele a ripostat de multe ori.

“Discursul, rostit cu câteva săptămâni înainte de anunţul aşteptat al lui Biden privind candidatura pentru un nou mandat, este perceput în linii mari ca fiind o lansare subtilă a campaniei electorale. Tensiunile sunt întreţinute de disputele care se prefigurează între partide pe tema datoriei suverane a Statelor Unite şi referitor la abordarea politică la un an de la începerea războiului Rusiei împotriva Ucrainei”, explică editorialiştii.

Biden, membru al Partidului Democrat, s-a prezentat drept un lider politic matur şi capabil să gestioneze o serie de probleme, semnalând posibile colaborări cu opoziţia în proiecte privind tehnologia, serviciile medicale şi politica externă, dar respingând intens propunerile republicanilor privind imigraţia, impozitele, sistemul de securitate socială şi programul Medicare.

Preşedintele a încercat să justifice reacţia privind prezenţa unui balon de recunoaştere chinez în spaţiul aerian american şi a reafirmat că naţiunea chineză reprezintă cea mai mare ameninţare pe termen lung pentru interesele Statelor Unite. În acelaşi timp, a amintit că i-a transmis preşedintelui Chinei, Xi Jinping, că preferă competiţia, nu conflictul, în relaţiile bilaterale.

Referitor la războiul din Ucraina, Biden a reafirmat angajamentul de a menţine susţinerea “cât va fi necesar”, deşi republicanii par să devină sceptici în legătură cu volumul asistenţei oferite de Washington. Un alt subiect sensibil abordat de Biden a fost problema armelor de foc, în contextul în care Partidul Republican este reticent faţă de iniţiativele de a face mai strictă legislaţia.

“În linii generale, abordarea preşedintelui în discursul despre Starea Naţiunii reflectă realitatea sa politică la trei luni după alegerile parlamentare intermediare, în care partidul său a depăşit aşteptările, dar a pierdut totuşi la limită controlul asupra Camerei Reprezentanţilor. Republicanii au trecut imediat la boicotarea agendei lui Biden şi au semnalat sfârşitul politicilor interne ambiţioase şi scumpe preferate de către democraţi”, notează editorialiştii, subliniind că multe dintre propunerile lui Biden probabil nu se vor concretiza în următorii doi ani. De fapt, Biden pare să fi profitat de ocazie pentru a-şi prezenta rezultatele şi viziunea politică în perspectiva scrutinului prezidenţial din 2024.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].