Războiul din Ucraina, ziua 968. Zelenski afirmă că invitaţia de a adera la NATO este singura modalitate de a încheia războiul cu Rusia / Budanov avertizează că 11.000 de militari nord-coreeni vor lupta alături de ruşi

Războiul din Ucraina, ziua 968. Zelenski afirmă că invitaţia de a adera la NATO este singura modalitate de a încheia războiul cu Rusia / Budanov avertizează că 11.000 de militari nord-coreeni vor lupta alături de ruşi

Budanov afirmă că aproape 11.000 de soldaţi nord-coreeni se află în Rusia şi vor fi „gata de luptă” în Ucraina până la 1 noiembrie

Aproape 11.000 de soldaţi nord-coreeni se află în Rusia şi vor fi „gata de luptă” în Ucraina până la 1 noiembrie, a declarat şeful serviciului de informaţii militar ucrainean, Kyrylo Budanov.

Budanov a declarat că primul grup de 2.600 de soldaţi va fi desfăşurat în regiunea Kursk din Rusia, unde Ucraina a început o incursiune transfrontalieră în luna august şi deţine în continuare porţiuni semnificative de teritoriu. Trupele vor folosi echipamente ruseşti, însă în prezent nu se cunosc informaţii suplimentare.

„Nu avem o imagine completă în acest moment”, a declarat Budanov.

Vorbind la o conferinţă de presă la Bruxelles pe 17 octombrie, preşedintele Volodymyr Zelensky a declarat că Rusia intenţionează să instruiască şi să angajeze nu numai infanterie, ci şi specialişti nord-coreeni în diferite ramuri ale armatei.

„Ştim despre 10.000 de soldaţi din Coreea de Nord pe care se pregătesc să îi trimită să lupte împotriva noastră”, a adăugat el.

Germania şi Ţările de Jos oferă detalii despre noile pachete militare trimise Ucrainei

Germania şi Ţările de Jos au oferit detalii despre noi pachete de asistenţă militară care fie au fost deja livrate Ucrainei, fie urmează să fie trimise în curând.

Ţările de Jos au declarat că au comandat şase obuziere autopropulsate DITA din Republica Cehă pentru a fi trimise Ucrainei, precum şi un număr nedeclarat de obuze de artilerie de 152 mm.

Germania a declarat că a livrat un nou pachet de echipamente militare, care include opt tancuri de luptă principale Leopard 1 A5, 20 de vehicule de luptă pentru infanterie Marder, un sistem de apărare aeriană IRIS-T SLM, un sistem de apărare aeriană IRIS-T SLS, şase obuziere autopropulsate Panzerhaubitze 2000, precum şi drone de recunoaştere, echipamente de deminare şi muniţie.

Iniţial un partener ezitant, Berlinul a devenit al doilea mare donator militar al Ucrainei după SUA, deşi cancelarul german Olaf Scholz este încă reticent în ceea ce priveşte furnizarea unor capacităţi-cheie, şi anume rachetele cu rază lungă de acţiune Taurus.

Kievul susţine că Rusia a pierdut 675.800 de soldaţi de la începutul războiului

Rusia a pierdut 675.800 de militari de la începutul invaziei în Ucraina, a raportat, vineri, Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Acest număr include 1.530 de pierderi suferite de forţele ruse în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 9 027 de tancuri, 18 053 de vehicule blindate de luptă, 26 908 vehicule şi rezervoare de combustibil, 19 533 de sisteme de artilerie, 1 232 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 978 de sisteme de apărare aeriană, 369 de avioane, 329 de elicoptere, 17 152 de drone, 28 de nave şi bărci şi un submarin.

Zelenski afirmă că invitaţia de a adera la NATO este singura modalitate de a opri războiul

Volodimir Zelenski a declarat că o invitaţie oficială de a adera la NATO este „singura modalitate” prin care Ucraina poate supravieţui invaziei Rusiei, în timp ce preşedintele ucrainean a îndemnat aliaţii occidentali să sprijine planul său de a pune capăt războiului.

Zelenski a declarat că aderarea Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică – prima dintre cele cinci etape ale „planului său de victorie” – este esenţială pentru a-l aduce pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, la masa negocierilor.

„Nu putem fi foarte puternici fără a avea o invitaţie care ne întăreşte căile diplomatice de a pune capăt războiului”, a declarat el pentru Financial Times. „Acest război se va termina atunci când Putin va fi izolat şi împins de alţi parteneri spre diplomaţie”.

În timp ce toţi membrii NATO au fost de acord că Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către aderare, SUA şi Germania s-au opus invitării oficiale a Kievului să adere, de teama escaladării conflictului cu Rusia. De asemenea, unii oficiali au speculat în privat că aderarea la NATO ar putea fi folosită ca monedă de schimb în orice negocieri cu Moscova.

„Invitaţia la NATO va ridica moralul poporului nostru şi al soldaţilor noştri”, a declarat Zelenski.

Donald Trump dă vina pe Zelenski pentru declanşarea războiului cu Rusia

Donald Trump l-a învinuit joi pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru că a ajutat la declanşarea războiului ţării sale cu Rusia, relatează Reuters.

El l-a criticat, de asemenea, pe liderul ucrainean pentru că nu a reuşit să caute pacea cu Moscova şi a sugerat că Ucraina ar putea fi nevoită să cedeze o parte din teritoriul său Rusiei pentru a încheia un acord de pace, o concesie pe care Kievul o consideră inacceptabilă.

Comentariile lui Trump, făcute joi la podcastul PBD, au mers însă mai departe decât criticile sale anterioare. El a spus că Zelenski este de vină nu doar pentru că nu a reuşit să pună capăt războiului, ci şi pentru că a ajutat la începerea acestuia, deşi conflictul a izbucnit atunci când Rusia a invadat teritoriul suveran al Ucrainei.

„Asta nu înseamnă că nu vreau să îl ajut, pentru că îmi pare foarte rău pentru acei oameni. Dar el nu ar fi trebuit să lase niciodată acel război să înceapă. Războiul înseamnă pierdere”, a spus Trump.

Zelenski i-a prezentat lui Trump „planul său de victorie”, pentru a pune capăt războiului, în cadrul unei întâlniri la New York, în septembrie, o întâlnire descrisă de ambii lideri ca fiind cordială.

Norvegia anunţă un ajutor de peste 270 de milioane de dolari pentru sectorul energetic al Ucrainei

Norvegia şi-a majorat sprijinul total pentru sectorul energetic al Ucrainei la 3 miliarde de coroane (aproximativ 274,2 milioane de dolari), ca parte a planului său mai amplu de ajutor, potrivit Ministerului norvegian al Afacerilor Externe.

Aceasta include 1,5 miliarde de coroane (117 milioane de dolari) alocate recent pentru pregătirea infrastructurii energetice a Ucrainei pentru iarnă.

„Lucrăm pentru a oferi mai mult sprijin în sectorul energetic şi aşteptăm cu nerăbdare să aducem mai multe veşti bune prietenilor noştri ucraineni în timpul toamnei şi iernii”, a declarat ministrul norvegian de externe Espen Barth Eide.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].