Polonia va închide consulatul rus din Poznan, invocând presupuse tentative de sabotaj

Polonia va închide consulatul rus din Poznan, invocând presupuse tentative de sabotaj

Moscova a declarat că va riposta la această decizie, a raportat agenţia rusă de ştiri de stat RIA, citată tot de Reuters.

Polonia afirmă că rolul său de nod pentru transportul de provizii militare către Ucraina a transformat-o într-o ţintă pentru spionajul rusesc şi acte de sabotaj şi incendiere.

Măsura de închidere a consulatului vine în urma unui proces în care este implicat un cetăţean ucrainean în vârstă de 51 de ani, acuzat că plănuia să incendieze o fabrică de vopsele din oraşul Wroclaw din vestul Poloniei.

Procurorii au ajuns la un acord ca suspectul să execute trei ani de închisoare, însă un tribunal din Wroclaw a respins înţelegerea, considerând-o prea blândă, a declarat miercuri Parchetul naţional, confirmând informaţiile publicate săptămâna trecută de cotidianul Gazeta Wyborcza.

Cazul se află acum din nou la procuratură şi este de aşteptat să se întoarcă la tribunal pentru proces.

„Instanţa a constatat că există dovezi solide că a existat o tentativă de sabotaj şi că în spatele acestui sabotaj s-au aflat servicii secrete străine”, a declarat Sikorski reporterilor.

„În calitate de ministru al afacerilor externe, am informaţii că Federaţia Rusă se află în spatele tentativelor de sabotaj din Polonia şi din ţările aliate. În legătură cu acest lucru, ne-am retras acordul pentru funcţionarea consulatului rus din Poznan”.

RIA a citat-o pe purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, care a calificat această mişcare drept „un alt pas ostil”. Ea a promis un răspuns „dureros”.

Oficialii occidentali consideră că agenţi plătiţi de Rusia se află în spatele unei serii de infracţiuni în Europa, inclusiv spargeri şi incendieri la fabrici şi infrastructuri critice, atacuri fizice şi chiar un presupus complot de asasinat împotriva directorului general al celei mai mari companii de armament din Germania.

Rusia a negat în mod regulat orice implicare.

Biroul Procurorului Naţional a mai declarat că, în cadrul investigaţiilor în curs, au fost formulate acuzaţii de spionaj împotriva a aproape 20 de persoane.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].